Martina Jönsson, nu har det snart gått ett år sedan du fick Hjärta mjölks stipendium. Vad har du gjort sedan dess?
–  Jag har jobbat på som matkonsult på Hushållningssällskapet Halland och försökt förmedla matgläde och nyfikenhet till barn, föräldrar och pedagoger inom förskola/skola.

Vad har stipendiet betytt för dig?
–  Massor! Framförallt en otrolig klapp på axeln att Matlabbet är ett koncept som fungerar för att väcka nyfikenhet och intresse av frukt och grönsaker hos våra barn och ungdomar.

Vad gjorde du med pengarna?
–  Jag åkte till Kina och var deltog på kokboks-VM där Matlabbet var Sveriges bidrag. Matlabbet tävlade i kategorin ”Children” mot 215 länder och blev trea – i världen! Alla som hamnade på pallplats fick titeln ”Best in the world”, så jag har ett diplom hängandes i köket därhemma där det står att Matlabbet är bäst i världen! Tack vare stipendiet kunde jag vara på plats  ett minne för livet!

Vad ska du göra härnäst?
– Jag har tagit fram ett brädspel för barn som heter Kryddresan. Spelet kan liknas vid Jakten på den försvunna diamanten, där du letar efter kryddor för att skapa kryddblandningar. Tanken är att deltagarna ska få en uppfattning om vad som binder samman olika regioner smakmässigt. På spelplanen har varje region tre frukter/grönsaker som är kännetecknande för den delen av världen. På www.kryddresan.com hittar du mellanmålsrecept där frukterna/grönsakerna ingår. Där hittar du även en övning för varje region som kan vara kul och lärorik att genomföra. Varje övning knyter an till en av regionens frukt eller grönsak. Spelet är helt självinstruerande och har tagits fram tillsammans med barn och ungdomar i Halmstad och Malmö. Alla övningar och recept är godkända av målgruppen.

Vilka möjligheter ser du vad gäller barnhälsa och mat framöver?
– Förskolan och skolan har stora möjligheter att hjälpa till och påverka barnens förhållningssätt till bra mat. Att se matens pedagogiska möjligheter och börja med det tidigt tror jag är en fantastiskt bra förutsättning för barnen. Väck deras nyfikenhet och matglädje utan pekpinnar och tvång. Fortsätt att se matens möjligheter inom pedagogiken även i skolan och på fritids, inte bara i förskolan. Jag tror vi alla måste tänka mer hållbart vad det gäller maten.

Vad vill du säga till de som ska söka 2019 års stipendium?
– Våga skicka in en ansökan och sök detta fina stipendie! Jag är så otroligt tacksam för att jag fick möjlighet att ta del av detta förra året, mitt diplom är såklart fint inramat och hänger på en väl vald plats därhemma!

Sök stipendiet här