Embla Food Awards är mat-nordens motsvarighet till teatervärldens Oscar, och arrangeras varannat år.

Premiären var 2017 och då nominerades dessa svenskar och Annika Unt från Lund fick ta emot priset i klassen mat till många, för sitt arbete med att lyfta skolmaten.

Känner du en entreprenör, eldsjäl, företagare, innovatör, inspiratör, eller någon annan som jobbar med mat? Klicka in på emblafoodaward.com och nominera din favorit.

De 7 kategorier som tävlar i Embla Food Awards:

Nordisk mathantverkare 2019

En mathantverkare som har utvecklat en unik produkt som representerar hög gastronomisk kvalitet och bygger på speciella nordiska råvaror och hantverkstraditioner.

SE FILMEN

Nordisk råvaruproducent 2019

En bonde, fiskare, jägare, producent som tar fram högkvalitativa råvaror med god smak, med ursprung i Norden. 

SE FILMEN

Nordisk mat till många 2019

En person eller organisation, som har gjort en extraordinär insats för att främja matglädje, kvalitet och nordisk matkultur i offentliga måltider.

SE FILMEN

Nordisk matkommunikatör 2019

En person, media eller koncept som förmedlar glädje i och stärker kännedomen om nordisk mat, inspirerar, sprider kunskap om råvaror, måltider och kulinariska traditioner från Norden. 

SE FILMEN

Nordisk matdestination 2019

En förening, institution eller förening som har samlat råvaruproducenter, restauranger och andra lokala aktörer för att lyfta en geografisk destination genom matkultur, samarbete och gemenskap. 

SE FILMEN

Nordisk matentreprenör 2019

En person, verksamhet eller organisation som har utvecklat en ny metod. utvecklat en ny metod med attraktionskraft och marknadspotential med tydligt nordiskt ursprung. 

SE FILMEN

Nordisk mat till barn och unga 2019

En person eller organisation som har utvecklat en idé eller ett koncept som märkbart bidrar till att utveckla kommande generationers kännedom och kunskaper om nordisk mat och matkultur.

SE FILMEN

Prisutdelningen äger rum den 1 juni i Reykavik.

Den svenska juryn, består av stjärnkocken Fredrik Eriksson, köksmästare som driver de egna restaurangerna Långbro Värdshus och Restaurant Nationalmuseum, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse samt journalisten Lena Johansson, Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

Kontaktperson hos LRF är Auni Hamberg,.