För ett år sedan steg kvinnor och män inom hästnäringen fram och berättade om de trakasserier som pågår i stallar runt om i landet. Uppropet kallades #visparkarbakut. Nu ska trakasserierna få ett slut.

Schysst stall är ett koncept som ska lära stallägare, anställda, lärare och hästintresserade vad som gäller, vem som har ansvar, hur man förebygger och vad man ska göra om något trots allt händer. Det finns filmer, information och tips, en digital utbildning och checklista för arbetsgivare och en handledning för yrkesskolorna. Allt material är gratis och fritt att använda och finns samlat på webbsidan www.schysststall.se.

Lotta Folkesson från LRFs riksförbundsstyrelse berömmer verktyget och uppmanar LRFs medlemmar, stallen och yrkesskolarna att ta chansen och använda det:

- Jag hoppas på ett stort intresse och att de som börjar jobba med frågorna känner stolthet över att de är med och tar ansvar. Då skapar vi tillsammans schyssta stall att vara i för hästintresserade tjejer och killar.

Bakom initiativet står arbetsmiljöorganisationen Prevent, Sveriges största hästorganisationer, Almega, Kommunal och Gröna arbetsgivare. Det övergripande målet är nolltolerans mot sexuella trakasserier i hästnäringen.

Kontakt: Erica Lindberg, LRF Häst, 070-200 19 27 eller erica.lindberg@lrf.se

www.schysststall.se.

Mer från LRF Häst finns här.