Med ökad kunskap om det hållbara svenska lantbruket så ökar också viljan att veta var maten kommer ifrån. Sedan några år tillbaka har det blivit allt lättare i butiken tack vare Från Sverige-märkningen. Nu erbjuder Visita sina restauranger och restaurangkedjor att använda ursprungsmärkningen Från Sverige.

- I höstas visade en undersökning att 8 av 10 restauranggäster vill ha ursprungsmärkning, därför känns det extra bra att Visita och Från Sverige nu har kommit överens om detta samarbete, säger Åsa Odell som är ordförande för LRF Kött.

Kan använda märkningen på olika rätter

Restaurangen kan ursprungsmärka olika livsmedel som serveras - exempelvis kokta ägg på frukostbuffén, svenska tomater, gurkor, svensk mjölk och yoghurt. Även ursprungsmärkningen Kött från Sverige kan användas på det svenska köttet och svenska charkuterier. För att använda ursprungsmärkningen krävs bland annat att restaurangen är certifierad.

Ökar medvetenheten

- Från Sverige-märkningen har snabbt blivit ett etablerat märke i butik och skapar förtroende hos kunden. Så kommer det att bli även på restaurangerna som genom att använda märkningen visar att de bryr sig om hållbarhet och var maten kommer ifrån. Det ökar också medvetenheten ytterligare kring råvarornas ursprung. Det är viktigt med transparens, säger Åsa Odell.

LÄS MER: Från Sverige: Enkelt sätt att berätta om råvarans ursprung