Den 28 juni sker omröstningen om de nya styrelseplatserna i The European Council of Young Farmers, CEJA, paraplyorganisationen för unga bönder i 24 europeiska medlemsländer.

– CEJA lobbar direkt mot EU-kommissionen och det har tyngd eftersom vi representerar drygt 2 miljoner medlemmar, säger Simon Wancke.

Den 28-årige sörmlänningen jobbar till vardags med produktion och utbildning på Öknaskolan i Tystberga. 2017 valdes han till vice ordförande i LRF Ungdomen och sedan förra året är han även LRFs representant i CEJA.

Utmanas av kandidater från andra länder

På den slutna omröstningen, som genomförs vid CEJAs General Assembly på DeLavals testgård Hamra i Tumba, är förhoppningen att han ska väljas in i den nya styrelsen. Han slåss med kandidater från flera europeiska länder, bland annat Spanien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Slovenien.

De 24 medlemsländerna, som representeras av 32 nationella organisationer, har röstantal i förhållande till hur stora de nationella organisationerna är och storleken på medlemsavgiften. Medlemsländernas röstetal varierar därför från en röst till 12 som de stora, Frankrike, Italien och Tyskland, har. Sverige har sex röster.

– Jag är optimist och känner ett starkt stöd från många länder och givetvis från de nordiska, säger Simon.

"Företagarvillkoren är viktigast"

Han är tydlig med de frågor som han tycker är viktigast om han väljs in i styrelsen:

– Det handlar förstås om verkans- och företagarvillkoren för unga inom det gröna näringslivet på den europeiska landsbygden. Dessutom om hur finansieringen från EU ska användas för att generationsskiftena ska kunna genomföras effektivt. Det gäller oavsett om det handlar om skiften inom en familj eller för nya målgrupper som vill komma in i näringen.

Känner du att unga lantbrukare i Europa har medvind?
– Ja, absolut, CEJA är efterfrågade att vara med i debatter, vid konferenser och i politiska sammanhang. Det blir en väldig tyngd när vi kraftsamlar oss.

LÄS MER: Här är de 3 viktigaste frågorna för Europas unga lantbrukare

GILLA LRF Ungdomen: Häng med i deras facebook-flöde.