Hållbarhet, god djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning är frågor som debatteras hett i Tyskland. Frågor som Sverige är världsledande i. 

– Det är otroligt roligt att vår svenska medverkan har väckt så mycket uppmärksamhet. Våra livsmedelsproducenter är sedan länge vana vid tydliga regler för god djurvälfärd, säger Camilla Bender Larson, som är ansvarig för Sveriges medverkan på Grüne Woche i ett pressmeddelande från Jordbruksverket

Det är inte första gången utländsk media intresserar sig för det svenska framgångsrika arbetet med låg antibiotikaanvändning. För ett år sedan fick en svensk grisgård besök av det italienska undersökande programmet Presa Diretta, som sänds i RAI 3, som ville visa hur föredömligt man kan arbeta med djurvälfärd och därmed minska mängden antibiotika.

LÄS MER: FN vänder sig till Sverige för att få hjälp med arbetet om antibiotikaresistens

Den svenska montern står Jordbruksverket bakom och fokus ligger på svenska delikatesser i form av mat, dryck, oljor och såser. Men även turism.

– Att Sverige finns representerad på Grüne Woche är viktigt. Svensk mat behöver marknadsföras mer internationellt, så det är glädjande att man efter ett par års uppehåll beslutat att fortsätta satsa på mässan, säger Palle Borgström som var på plats när mässan invigdes.

De cirka 400 000 besökarna spenderade cirka en halv miljard under mässan. 

Den svenska montern fick även besök av jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowsk och Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner.
Förutom själva mässan, som pågår till och med den 26 februari, är Grüne Woche en mötesplats för Europas landsbygdsministrar och bondeledare. Under sitt besök i Berlin medverkade Palle bland annat på ett möte anordnat av tyska LRF, Deutsche Bauernverband, DBV tillsammans med cirka 15 europeiska bondeledare.

LÄS MER: Landsbygdsministern: En av världens största matmässor

– Det är ett bra tillfälle för oss att mer informellt diskutera aktuella ämnen, både inom den gemensamma jordbrukspolitiken och nationella angelägenheter. Denna gång tog bondeprotesterna i Nederländerna, Tyskland, Frankrike och på Irland stor plats.

LÄS MER: LRF Lokal mat och dryck lyfter den svenska måltiden

Ett urval av artiklarna i tysk media

Top Agrar Online: Sverige minskar antbiotikan med ökat djurskydd
Schweizer Bauern: Mer djurskydd - mindre antibiotika
SUS Schweinezucht und Schweinemast: Ökat djurskydd minskar antibiotikaanvändningen

Sveriges utställare på Grüne Woche

Föreningen Sveriges Oberoende småbryggerier 
Består av 42 bryggerier från hela Sverige. De som deltog på mässan var Poppels Bryggeri, Jonsered, Närke Kulturbryggeri, Örebro, Nääs Gårdsbryggeri, Ydre, Sahlins Brygghus, Borlänge, Wermlands Brygghus, Kristinehamn, Qvänum Mat & Malt, Kvänum, Walhöll , Söderbärke och Lundabryggeriet, Torna Hällestad.

Mjödhamnen, Hällefors. Pionjär inom mjöd som tillverkar egna produkter med honung från svenska biodlare.

Krokstad Herrgård, Säffle och Almars Krog, Karlstad. Matdestinationer som serverade älgburgare.

Orkla Foods. Nordens största aktör inom dagligvaruhandel deltog med produkter från Kungshamn, Frödinge, Vimmerby och Eslöv.

Pomologik, Strängnäs. Cidertillverkning på svenska äpplen.

Hornuddens trädgård, Strängnäs. Ekologisk odling med restaurang- och caféverksamhet.

Swedish Gourmet Food, Göteborg. Hållbart fiske och prisbelönad inlagd sill.

Sörgården Måla, Arboga. Eko-certifierad producent av grillsåser, marmelader, senap och chutneys.

Visit Trollhättan, Vänersborg. Ekoparken Halle- och Hunneberg med dramatiskt och älgtätt landskap där man kan gå på älgsafari.