Här följer frågor och svar kring det akuta behovet av arbetskraft våren 2020. Observera att situationen hela tiden förändras.

Förmedlar LRF jobb?

Nej, det gör Arbetsförmedlingen eller de olika företagarna själva.

Hur ska jag hitta jobben?

Ett tips är att ringa en företagare i ditt område eller åka förbi på gården och fråga om de behöver personal. Ett annat är att titta efter utannonserade jobb på platsbanken.se eller gronajobb.se, eller ta kontakt med din arbetsförmedelare om du redan är inskriven hos Arbetsförmedlingen

Hur många jobb finns lediga just nu?

Det vet vi inte. Det är svårt att uppskatta exakt hur stort behovet av personal är och vilka företag som behöver arbetskraft, men vi vet att det har minskat från de 8000 lediga jobb som vi berättade om i början av Covid-19-pandemin. Behovet har alltså minskat men det behövs fortfarande personal både i odling av grönsaker, frukt och bär och inom skog. Inom skog verkar det saknas runt 1000 plantörer.

Varför hittar jag inga jobbannonser?

För att många företag rekryterar där de finns, lokalt, via kontakter och andra kanaler eller samarbeten. Det finns annonser men troligtvis är det en ganska liten andel av alla de tjänster som plötsligt stod tomma när Covid-19-slog till. Leta på platsbanken.se och gronajobb.se.

Har företagen hittat mycket personal?

Flera företag har hittat personal eller är på väg att göra det. Men många företag har fortfarande inte all den personal de behöver.

Hur har företagen hittat personal?

En del personal, men ganska få, har som planerat kunnat komma från andra länder. Annan personal har rekryterats inom Sverige. Många av tjänsterna tillsätts genom kontakter eller andra kanaler men en del också genom annonser. Den här våren har också både organisationer, bemanningsföretag och enskilda hört av sig för att försöka lösa bemanningen inom odling av grönsaker, frukt och bär.

Vilka initiativ verkar fungera bra?

Exempelvis Nordic Choice Hotels med 7500 friställda och permitterade har skapat en egen kanal till sektorn och utnyttjar sina lokala nätverk. Malmö stad har erbjudit 8000 arbetslösa till producenterna i Skåne. Stockholms stad har skickat arbetslösa att plantera skog i andra delar av Sverige. EU-migrant- organisationer har erbjudit EU-migranter. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, önskar få ut ett stort antal skolungdomar i feriejobb, cirka 25 000 underåriga. Dessutom pågår nu ett antal matchningar genom Arbetsförmedlingen i trädgårdsföretagen framför allt i Skåne direkt mot företagen.

Finns det några snabbutbildningar?

Skogsbruket har själva och tillsammans med Arbetsförmedlingen utbildning inom skog och har lyckat utbilda en hel del personal. För arbete med grönsaker, frukt och bär finns det en snabbutbildning på distans hos Hvilan Utbildning tillsammans med Arbetsförmedlingen. Nyligen hade över 400 personer anmält sig till den.

Så läget är inte längre akut?

En hel del har löst sig eller är på väg att lösa sig men trots det är läget på flera företag akut på grund av personalbrist.

Vad krävs av den som vill arbete med odling och skörd under sommarsäsongen?

Här har vi sammanställt de viktigaste delarna:

 • Ha en livssituation där säsongsarbete fungerar och se sommarhalvåret som en utmärkt tid att arbeta intensivt
 • Ha körkort och bil (krävs ofta men inte alltid)
 • Orka fysiskt ansträngande, delvis enformigt, arbete som ibland är tungt
 • Kunna arbeta ute i alla väder
 • Vara noggrann och kunna hantera ömtåliga produkter
 • Klara av att arbeta tidiga morgnar och helger
 • Ha tidigare erfarenhet från liknande arbete, alternativt vara snabblärd och flink
 • Vara villig att hugga i och hålla ut i sin anställning hela vägen tills säsongen är slut i oktober- november
 • Kunna ingå i en arbetsgrupp som arbetar tillsammans och anpassa sig till de tider och ramar som gäller
 • Vilja komma tillbaka för säsongsarbete flera år i rad så att inlärningskurvan är kortare
 • Acceptera att det inte finns flextid
 • Ha stor respekt för de livsmedel som skördas och för de kunder som ska köpa dem

Vart vänder jag mig som arbetsgivare för att annonsera efter arbetskraft?

Lägg upp en annons på Arbetsförmedlingens platsbanken.se, på gronajobb.se eller ta kontakt med en jobbcoach som du hittar här

Här finns mer information kopplad till Covid-19 samlad.