Möjligheten att skaffa sig behörighet för råttgifter har varit stängd under pandemin. Men nu går det att anmäla sig till ett digitalt provtillfälle som ges onsdagen den 23 juni kl 09.00-11.30. Provet skriver man hemifrån, från egen dator med kamera, vid detta tillfälle.

Det kostar 5 500 kr och då ingår kurslitteraturen som man får hemskickad i förväg. En eventuell omprövning kosta 2 900 kr. Du anmäler dig här senast den 15 juni

Formuläret stängs när antalet platser är bokade, dock senast den 15 juni.

Eventuellt kommer fler digitala provtillfällen att ges under hösten och det kommer att finnas möjlighet till omprövning. 

För att du ska få använda råttgifter på de vanliga ställena på gården, såsom i och runtomkring djurstallar eller lagerlokaler, krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket. Efter avklarat prov hos Folkhälsomyndigheten ansöker du om tillståndet hos Arbetsmiljöverket.

– Det är mycket bra att det ges prövningstillfällen igen. LRF har kämpat för det. Möjligheten att skriva provet hemifrån är också en effektiv lösning som kan göra det möjligt för fler att skaffa sig tillstånd, säger Johanna Eén, växtskyddsexpert på LRF som arbetar med frågan om skadedjursbekämpning.

För att få tillstånd krävs, utöver godkänt provresultat, att man kan intyga att man har praktisk erfarenhet av att hantera bekämpningsmedel. Intygen ska skrivas under personligen och ges in till Folkhälsomyndigheten.

– Här försöker man beskriva den erfarenhet man har. Till exempel kan man ha varit med när en saneringsfirma lade ut medel på gården, eller så kanske man tidigare har hanterat vissa medel själv, innan det krävdes tillstånd för dem, säger Johanna Eén.