Runt 500 besökare fick tillfälle att se djuren komma ut på sitt sommarbete vid Södergård Alnarp.

Tobias Nilsson från Nötköttsproducenterna berättade om nötköttsuppfödning, hur djuren lever under vintern, foder m.m. och varför det är viktigt att köpa svenskt kött.

Kamilla Persson, Länsstyrelsen i Skåne, berättade om naturområdet där djuren kommer att vistas under sommaren, som är ett skyddat område, vilka växter och djur, framför allt fåglar som finns här.

Ingrid Jönsson, LRF Skåne, informerade om LRF Skåne, vikten av att köpa svenskt, Bonde på köpet-kampanjen och skolkontaktsverksamhet (Bonden i skolan), samt påtalade hur farligt det är med aluminiumburkar och rester av rislyktor för kor och andra djur.

Ulf Öst, ljudansvarig, gick runt med mikrofonen bland både nya och "gamla" åskådare och för att höra vad de tyckte. Många berättade att såg betessläppet som en fin tradition att besöka.
Ulf intervjuade även djurägaren Håkan Knutsson och transportören Anders Johansson.

Besökarna kunde avnjuta sin kaffekorg i gröngräset och köpa närproducerad grillad korv av företrädare från nötköttsföreningen. De kunde ta med sig information från LRF Skåne om Skånes bönder och livsmedelsproduktionen och från Landsbygdsnätverket "Gräs är grönare än guld".

Ett extra inslag under årets betessläpp var medverkan av Arlövs kaninavelsförening och några söta kaniner, som det var stort intresse för, särskilt bland barnen, som nog tyckte att de var i mer lagom storlek än t.ex. den stora tjuren i koflocken.

Stort tack till alla medverkande, och vi förhoppningsvis ses vi igen nästa år.