LRF Skåne gratulerar Eva och Håkan Bengtsson, Kullens Limousin, Nyhamnsläge till utmärkelsen Årets Nötköttsföretagare i Skåne.

"Det ger inspiration och energi till vårt företagande att få denna utmärkelsen" säger Håkan Bengtsson.

Eva och Håkan har i mer än 20 år arbetat med sitt företag Kullens Limousin. Det handlar om kvalitetskött och att kunden ska veta vad de får.

De bestämde sig för att ta fram ett smalare koncept, ett kött med jämnare och högre kvalitet. För att veta vilka köttrasdjur de skulle välja tittade de också på vikt och köttklass. Konsumenten sattes i fokus och skulle veta att de fick samma kvalitet vid varje köptillfälle.

Vi har alla hjälpts åt att föra fram det svenska köttet och marknadsföra det svenska kvalitetsköttet. Det finns svenskt kvalitetskött, vi har jobbat för det och det finns kunder för alla och en var. Vi drar på samma håll allihop för nötköttsnäringen och jobbar framåt, berättar Håkan och Eva.

För de som levererar över hela året så ska det prismässigt vara det bästa alternativet ändå!

Håkan försöker förmedla den positiva känslan han får att berätta tillbaka den till leverantörerna, och detta uppskattas. Kunderna känner igen leverantörer och uppfödargarantierna, man vet var köttet kommer ifrån. Och ibland får leverantörerna telefonsamtal från kunderna som vill veta mer!
Det var ingen som brydde sig för 5-10 år sedan, men det har ändrat sig och blivit mer viktigt med spårbarheten, inget anonymt kött och man vill ha kött från nära håll, konstaterar Håkan. Vi är certifierade och har krav på oss.

Hur ser det ut om 5-10 år?
Vi hoppas det ska rulla på. Limousin har haft en bra utveckling antalsmässigt i landet och intresset för avelsdjur, som är en bieffekt av limousin-köttsförsäljningen, det har kanske sålts lite mer avelsdjur och fått ut lite mer tjurar och ungdjur. Vi hoppas det inte ska bli något byråkratiskt krångel som gör att vi stoppar upp med detta. Vi jobbar konstant med detta koncept, avslutar Håkan och Eva.

Hans Ramel, ledamot i LRF Skånes regionstyrelse och Tobias Nilsson, ordförande för Skånes Nötköttsproducenter överräckte blommor och diplom till pristagarna.

De är nu nominerade till Årets Nötköttsföretagare, Sverige, som avgörs på Köttriksdagen den 20-21 november på Vildmarkshotellet i Kolmården.

Juryns motivering:
För drygt 20 år sedan hämtade Kullens Limousin inspiration från Danmark för att utveckla ett koncept. Det första och längst hållbara konceptet, att sälja kött med kvalitetsaspekter direkt till kund. Företaget har utvecklats i en positiv ekonomisk riktning och bidragit till att 40 andra nötköttsföretag ökat sitt ekonomiska resultat genom att ingå i en producentring. Idag går 25% av den svenska produktionen i koncept, vilket motsvarar hela den svenska köttraspopulationens köttproduktion.