Dagen började med att LRF Skånes ordförande Marianne Andersson, tillsammans med Helsingborgs borgmästare Mats Sander, invigde tävlingen. Invigningen gjordes inte traditionsenligt genom att klippa band, utan genom att Marianne Andersson knäckte en lokalproducerad morot och förklarade tävlingen invigd.

Ett tjugotal av LRFs medlemmar ställde ut sina produkter under dagen och kockarna och de övriga besökarna kunde smaka på allt ifrån sparrisglass till luffarbiff och björksavsprodukter. I LRF Skånes monter lagade nuvarande Årets Kock, Thomas Sjögren, mat av skånska råvaror och smakportionerna som delades ut var väldigt populära.

Dagens olika seminarier lockade ett hundratal besökare. På programmet fanns bland annat framtidsspaning inom livsmedelsbranschen, ett lyckat exempel på hur man kan jobba med offentlig upphandling samt en presentation av den nystartade föreningen Food Evolution, ett nätverk och en mötesplats för företag inom livsmedelsnäringen i nordvästra Skåne.

Nio kockar deltog i semifinalen och den enda kocken med skånsk anknytning var Ystad Saltsjöbads Daniel Müllern. Juryn, bestående av flertalet namnkunniga kockar samt LRF Skånes styrelseledamot Maria Hofvendahl-Svensson, föll dock för den stockholmsbaserade 21-åringen Jonathan Kasches rätt ”Kryddigt fläsk med variation på kål och koriander”. Kocken Tina Nordström avslutade dagen med att dela ut priset till deltävlingens vinnare och årets första finalist Jonathan Kasche.

TEXT: Alice Larsson