– Syftet med dagen var att berätta för arbetsgivarna vilka möjligheter som finns att anställa eller ge praktik till nyanlända samt att ge arbetssökande information om de gröna näringarna, Vi hör ofta att det är kris i branschen, men på många håll finns det stor potential och behov av att anställa. Det tycker vi är viktigt att lyfta, berättar Henrik Andersson, distriktschef Skogsstyrelsen Skåne.

Dagens första två timmar ägnades åt arbetsgivarna, som fick information om arbetsmarknadsstöd, praktikförmedling och tips kring vad man ska tänka på när man anställer. Därefter bjöds nyanlända arbetssökande in att lyssna på företrädare från de gröna näringarna, som berättade om olika branscher och vilka krav som ställs på de anställda. Intresset var stort och deltagarna så många att de framställda stolarna inte räckte till. Även frågorna var många, men efter lunch fanns det gott om tid fler frågor, mingel och att knyta kontakter.

Satsningen utökas efter nyår

– Jag blir alldeles varm av allt engagemang som vi sett under dagen, både från arbetsgivare och nyanlända. Att få till så många möten som vi fått idag har varit otroligt mäktigt, säger Emma Rejdvik, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Ystad.

Förutom att vara startpunkten för något nytt, var dagen också avslutning för de tjugo nyanlända som Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen haft i praktik i Skåne det senaste året. Nästa år växlas satsningen upp med 60 nya platser och många av de arbetssökande visade intresse för praktiken.

– Vi tror att tröskeln för att bli anställd är lägre när den arbetssökande har varit hos oss och fått erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden,. Och att vi ligger vi helt rätt i tiden med en branschträff av det här slaget, det märks av intresset idag, menar Henrik.

 Det här tyckte vi om dagen:

”Vi har gjort praktik och jobbat på Skogsstyrelsen, men nu är det dags att söka nytt arbete. Idag pratar vi med arbetsgivare och försöker hitta fast jobb – inte praktik. Vi har trivts väldigt bra med att vara ute i naturen och arbeta, men kan tänka oss att jobba var som helst.”

Hroutoun Sakka Oghli, Mohannad Hamdon, Mohamed Chadi Darouich och Hussein Abed Hussein Nasman, arbetssökande

”Jag kom hit för att lära mig mer om hur det är att anställa nyanlända. Vårt företag har många säsongsarbetare från forna öst, men det hade känts bra att använda den kompetens som finns på nära håll. Jag är mycket positiv till vad dagen gett och de arbetssökande har visat stort engagemang, nu gäller det att vi arbetsgivare inte stänger dörren utan hänger på!”

Ing-Marie Göransson, fruktodlare i Kivik

”De som är här idag har utbildning inom eller intresse av de gröna näringarna. Många har lång erfarenhet och de frågor vi fått har främst handlat om att komplettera en utbildning och få svensk behörighet. Vi har få nyanlända på skolan, men det senaste året har de ökat något. Idag hoppas jag ha väckt intresset hos ännu fler.”

Miqe Ohlsson, Önnestadsgymnasiet

”Det är viktigt att vi som kommer från ett annat land träffar arbetsgivare, därför har den här dagen varit mycket bra. Jag är utbildad agronom och vill inget hellre än att börja arbeta, att gå hemma är inget för mig! Så jag hoppas att jag snart hittar ett jobb.”

Nour Hasan, arbetssökande

TEXT: Ulrika Petersén