1991 besökte en grupp skånska lantbrukare Polen. I spetsen fanns Skånehövdingen Arne Lynge, samt bl.a Torsten Falck, styrelseledamot i regionstyrelsen och Karl-Erik Jönsson, anställd på LRF Skåne.

De kontakter som skapades då har en grupp lantbrukare från Nordvästra Skåne fortsatt att utveckla. För en kort tid sedan besökte vi Stara Kiszewa, en kommun på 6.300 invånare, ca. 6 mil sydväst om Gdansk.

För 2 år sedan kom en grupp polacker, till största delen kvinnor, på besök till Skåne, och vårt besök i Polen var en svarsvisit.

Vi blev väldigt väl mottagna, besökte flera lantbruk med olika driftsinriktning och fick även se olika kommunala satsningar t.ex. sporthall och skolor. Vi träffade också lantbruksrådgivare.
Det blev besök på lantbruk med potatisodling, mjölkproduktion och svinproduktion, där det var nybyggd maskin- och lagerhall och ett påbörjat svinstall för 1.000 grisar.

Agroturism är en stor satsning på landsbygden i Polen och vi inkvarterades på en av dessa anläggningar. Här avhölls också avslutningsfesten där presenter utväxlades och löfte om fortsatta kontakter utlovades.

Bengt Nilsson, gruppledare.

Vill du veta mer om resan är du välkommen att kontakta Bengt Nilsson, ordförande för LRFs Kommungrupp i Ängelholm.