Priset Årets Mathjälte delas ut för tredje året i rad. Bakom priset står tidningen Lantliv mat & vin i samarbete med LRF. I juryn sitter förutom chefredaktör Cecilia Lübeck och stjärnkocken Tommy Myllymäki även förlagschef Anna-Lena Sventelius och Eva Rülf, marknadsutvecklare inom livsmedel på LRF.

Med det här priset vill Lantliv mat & vin ge stjärnglans åt mathjältarna och deras arbete med att producera genuina produkter och verka för levande landsbygd.

– Mathjältar för oss är eldsjälar som gör gott i alla bemärkelser. Småskaligt mathantverk och förädling av lokala råvaror ligger oss extra varmt om hjärtat, säger chefredaktör Cecilia Lübeck.

– Warbro kvarn gör en sann kulturgärning med sin skonsamma förädling av gamla spannmålssorter från enbart ekologiska odlingar, fortsätter Cecilia Lübeck. Och visar hur varsamhet i alla led av kedjan skapar fantastiska produkter.

Tommy Myllymäki fyller i:

– Vinnaren Warbro kvarn bevarar och lyfter historia och tradition på ett unikt sätt. De gamla spannmålen, hur bra de är och vad man kan göra med dem får inte glömmas bort. Precis som vi kockar aldrig får glömma bort hur man lagar traditionell mat!