Onsdagen den 24 augusti 2016 arrangerade Stolt Mat i Sörmland ett möte om offentlig måltid med deltagande från nästan alla kommuner och regionen.

Bland annat rapporterade Bengt Spider Jansson från Viltmatsprojektet där antalet viltportioner i offentlig måltid har ökat tack vare uppmärksamheten från projektet. Kommunerna kommer även kommande år att servera och uppmärksamma vilt.

Marie Lönneskog Hogstadius från LRF lyfte Livsmedelsverkets senaste rapport om skolmaten där det bland annat framgår att andelen svenskt ökar. Till det positiva hör också att allt fler kommuner har kostpolicies. Genom kostpolicies kan man sätta mål i form av viss mängd svenskt/närproducerat istället för att ensidigt koncentrera sig på ekomål.

I Finland har landsbygdsministern gått ut med direktiv om att finländska skolor i första hand ska handla finsk mat.  Kan Finland så kan Sverige! I full gång med detta är redan Katrineholms kommun. Robert Henriksson berättade att kommunen handlar av åtta lokala leverantörer. Dessa kan leverera till ett enda ställe tack vare Katrineholms kommuns omlastningscentral.

I framtidsplanerna för Stolt Mat i Sörmland ingår att tillsammans med Strängnäs kommun och Länsstyrelsen arrangera en gemensam miljömålsseminariedag med ett program som handlar om miljömål, utmaningar i konventionell och ekologisk livsmedelsproduktion samt mjölkproduktionens betydelse för landskapet och de internationella utmaningarna. Matsvinn och klimatsmart mat är andra punkter på programmet. Datum blir den 24 november, så håll utkik efter inbjudan!