I slutet av november samlas några av Sveriges mest välkända kockar och bästa livsmedelsproducenter i Stockholm för att utse årets exceptionella råvara. Då ska den bästa svenska råvaran av gris och nöt utses. I juryn ingår bland andra kocken Björn Frantzén.  Under dagen testas ett urval av produkter av varje råvaruslag utifrån utseende, mörhet och smak. De olika nivåerna är Bra Råvara, Utmärkt Råvara och Exceptionell Råvara. Några av de livsmedelsproducenter som deltar i Exceptionell Råvara är Gun Ragnarsson, Odd Ejmund, Åke Wikström, Märta Jansdotter, Torbjörn Eriksson, Erika Olsson.  I samband med utnämningen serveras en lunch med råvaror från Sveriges bönder.  

Inbjudan riktas till

LRF-medlemmar som är gris och nötköttsproducenter som producent eller gäst. LRFs regionala företagsutvecklare och regionchefer som vill besöka eventet, se hur det går till för att kunna planera in och informera medlemmar inför nästa år. 

Program i korthet måndag 28 november.

09.00 - 10.30   Introduktion till provning Stefan Eriksson, Råvaran AB.
10.30                 Provning av  gris.

12.30                 Provning av nöt. 

 

Om Exceptionell Råvara

Projektet Exceptionell Råvara startades 2011 av kocken Björn Frantzén och journalisten Mattias Kroon. Föreningen stöttas av LRF och Martin & Servera. Genom att samla några av landets bästa kockar lades grunden för utvecklingsarbetet med att ta fram exceptionella, svenska råvaror för restaurangmarknaden i samarbete med Sveriges bönder. Den ideella föreningen Exceptionell råvara bildades 2015. Idag är ett 40-tal kockar och ett 90 tal livsmedelsproducenter anslutna till projektet och nya ansluts löpande.

Mer info

För anmälan och information
Auni Hamberg, Marknadsutvecklare livsmedel LRF,
E-post: auni.hamberg@lrf.se Tel: 070-277 00 85