Christin Larsson driver tillsammans med sin man och son familjeföretaget Abbotnäs som ligger i hjärtat av Sörmland mellan Katrineholm och Flen. Förutom nötköttsproduktion har man affärsgrenarna växtodling, entreprenad, skog och bostadsuthyrning. Inom nötköttsproduktionen köper man dikalvar för uppfödning.

- Jag kan konstatera att vi i år har fått förmedlingskalvar tidigare än vad vi brukar få, vilket nästan uteslutande beror på betesbrist och grovfoderbrist, säger Christin.

Anledningen är att man skiljer ifrån kalvarna från korna tidigare än normalt för att inte få vikttapp på kalvarna och tunna kor kvar på betena. Flera besättningar säljer därför sina kalvar för vidareuppfödning i stället för att behålla dem och föda upp själva som de brukar.

- Man måste också komma ihåg att man har möjlighet att tillskottsutfodra på betena både med grovfoder och kraftfoder.

Det pratas en hel del om grovfoderbrist men det kommer troligtvis att finnas grovfoder att köpa för den som är ute i god tid. Christin antar att många djurägare kommer att stalla in sina djur tidigt i höst för att undvika tunna djur på grund av betesbrist.

- Jag tror också att det kommer att fodras med mer kraftfoder till dikorna  i vinter på grund av att det kan vara lite svårt med grovfoder i vissa områden i Sörmland.