- Det blev jättelyckat, berättar Marie Holst i ungdomsstyrelsen.

Marie Holst och Filip Lundblad från LRF Ungdomen hade med sig färgglada pins med olika budskap, material från Bonden i skolan, spannmål och ett bondequiz.

- Pinsen hade vi lagt i en stor hög på bordet och de lockade verkligen fram människor till oss, de såg väl ut som karameller. Det var många personer som gjorde quizet och tyckte att det var jättekul. Vi hade även med oss tre olika sorters spannmål som de fick gissa vad det var. Det var också mycket uppskattat, säger Marie.

Under månaderna april, maj och juni släpps 320 000 mjölkkor ut på bete runt om i Sverige. Betesmarken utgör nästan 99 000 hektar – en yta lika stor som 198 000 fotbollsplaner!

Kosläppen är inte bara ett uppskattat nöje för folk och kor, det är också nödvändigt för att behålla den biologiska mångfalden. Igenväxning av betes- och hagmarken är nämligen ett hot mot en fjärdedel av de utrotningshotade djur och växter i Sverige som är beroende av öppna gräsmarker för sin överlevnad. De cirka 3 600 svenska mjölkgårdarna har därför en betydelsefull roll i bevarandet av den biologiska mångfalden.