Margareta Malmquist hälsade välkommen med att sprida hopp inför kommande växtsäsong samtidigt som hon reflekterade över det tuffa lantbrukarår som gått.

Äganderättsdebattören Rickard Axdorff var stämmans gästtalare och uppmanade LRF och lantbruksbranschen att hitta folklig förankring för nå framgång i de beslut och attityder som vi vill förändra. Saker sker inte över en natt utan i små steg hela tiden. Han betonade särskilt att branschens ödesfråga nummer ett inte handlar om politiska beslut utan att få nästa generation att vilja ta över lantbruksföretagen och att det är jätteviktigt vilka signaler som sänds ut både i debatten och hemma vid middagsbordet.

Det blev en del diskussioner under motionshanteringen och två av totalt tre motioner går vidare till LRFs riksförbundsstämma i slutet av maj. De handlar om den nya djurskyddslagen och att LRF ska utveckla medlemskommunikationen. Motionen om tydligare konsumentkommunikation kring matproduktion och klimatpåverkan tas vidare med en skrivelse till LRF:s kommunikationsavdelning. För ovanlighetens skull fanns det inga viltmotioner i år om skadorna de stora viltstammarna i länet orsakar jord- och skogsbruket.

- Vi har Mera Tall-projekt, dovhjortsprojekt och riktlinjer för förvaltning av alla arter. Nu kvarstår att kavla upp ärmarna och ge sig ut och skjuta, konstaterade Clas Rydberg som är skog- och viltansvarig i regionstyrelsen.

Under valen gick stämman på samtliga förslag som valberedningen presenterade. Johan Lagerholm tar över ordförandeklubban efter Margareta Malmquist och ny styrelseledamot är mjölkproducenten Sofie Hellberg från Övernäs, Gillberga. Landsbygdsdirektör Johan Varinius, Bengt Jansson, Stolt mat, Anders Holmestig, vice VD på LRF, och regionordförandekollegor lovordade Margaretas arbete när de tackade för hennes engagemang under åren som ordförande.

Vi gratulerar stämmans pristagare!

Årets lokalavdelning efter omröstning på stämman är Gnestabygden. Utmanade gjorde Floda LRF-avdelning.
Silvernålar: Håkan Ekstrand, Gnestabygdens LRF, och Margareta Malmquist, avgående regionordförande.
Silvergrytan: Christer Nordqvist, Magdakullan, Näshulta.