Många ser honom som konfrontativ, en man som söker konflikter. Tydlig och orädd säger han själv när vi träffas på Södermanlands regionstämma där han är huvudtalare.

– Ställer man frågan på sin spets behöver ingen tveka. Då kommer åsikterna fram och det blir tydligt. Alla vet vad som gäller. Vi behöver snarare fler konflikter än färre, säger Rickard.

– Allt för ofta blir det diplomatiskt och slätstruket. Vi vinner inga strider på att vara tillagas. Vi ska driva opinion istället för att dricka te med politiker. Har vi konsumenterna med oss kan vi få till de förändringar vi behöver när det gäller lönsamheten och äganderätten.    

Med LRF:s satsning på opinionsbildning i Tänk om är man på rätt väg, även om Rickard vill se en rakare kommunikation med ökad tydlighet och mer tryck i budskapen. Är kampanjen för slätstruken försvinner den ur mediebruset. Mer, fler och vassare är hans recept. Och lyft fram matproducenterna som hjältar.

Han vill se en bredare folklig förankring för frågor som jordbruk, skogsbruk och inte minst människors möjlighet att bo och försörja sig på landsbygden. LRF och bonderörelsen ska också bli tuffare i dialogen med matjättarna. Finns inte lönsamhet på gårdarna finns det ingen som vill driva dem i framtiden.

– Jag är ganska mycket av en konfliktsökande person. Men vi måste bli bättre på att berätta vad vi gör på våra gårdar. Ställ frågan vad är det folk vill äta, handla i butiken och tillaga. Vi måste bli tydligare på att beskriva skillnaden och ta betalt för den kvalité vi ger handlare och konsumenter, säger Rickard.