Landshövding Liselott Hagberg öppnade Sörmlandsdagen på Hedenlunda slottDet var ett digert program med flera inspirerande föredrag under dagen. Men höjdpunkten var utdelningen av ett flertal priser som Årets Sörmlänning, kulturpris och Skapa-priset. 

– Sörmlandsdagen lyfter verksamheter som står för inspiration, innovation och entreprenörskap. Årets lantbruksföretagare fyller denna kostym. Han kombinerar nyfikenhet med kunskap och nytänkande. I andra änden får han tillväxt. Imponerade, säger LRFs regionordförande Johan Lagerholm. 

Priset landade i Kilfröslunda utanför Strängnäs där Anders Norlén har sin gård. Inför årets säsong la han om verksamheten, stängslade in ägorna för att freda dem mot allt vilt som rör sig i trakten. Bytte från gräsmatteodling till vitkål, broccoli och blomkål. 

Utmärkelsen och priset är uppskattat. 
– Det här är riktigt roligt för ibland har jag undrat vad jag har gett mig in på. Det här är en bekräftelse på att fler tror på det jag gör, säger Anders Norlén som genom satsningen nu är en av länets största odlare av bland annat vitkål. 

Han träffade rätt och fångade den starka trenden där konsumenter söker efter lokalproducerade grödor. Den regionala livsmedelsstrategin tar också sikte på ökad hållbar produktionSörmländsk matidentitet samt kunskap och teknik för ökad konkurrenskraft.