Våga bryta gamla vanor
Du behöver inte uppfinna en helt ny meny för att äta mer klimaträtt. Ofta räcker det med att bara byta ut några ingredienser. Ta matvete istället för ris och potatis istället för pasta någon gång i veckan. Det är små förändringar som gör din klimatpåverkan mindre och bidrar till en mer hållbar utveckling.

Välj svenskt och lokalproducerat
Transporter står för en stor del av matens påverkan. Välj därför svenskt och de kortare resor som det då blir. Svenska djur har det bättre tack vare våra stränga djurskyddslagar. Djuren håller hagar och betesmarker öppna och artrika. Sverige har också kommit långt med att minska klimat- och miljöpåverkan på åkrar och i odlingar. Vi har världens renaste och djurvänligaste lantbruk.

Ät mer efter säsong
Att äta mer grönsaker, frukt och bär är ett enkelt sätt att minska klimatpåverkan. Extra bra är det att välja närodlat och produkter som är i säsong. Då smakar de som bäst, ligger näringsmässigt på topp och har låg klimatpåverkan. Mycket går dessutom att plocka själv. Gör storkok och frys in.

Ät bra kött
Att äta mindre, men bättre kött är något alla kan göra. Välj svenskt. Vi har en djurskyddslag som omfattar alla djur och är skarpare än andra länders. Att byta ut nötköttet ett par dagar i veckan till gris, kyckling eller fisk, eller bara minska andelen kött på tallriken, har effekt på miljöavtrycket. Vegetariska proteinkällor såsom bönor, kikärtor eller linser kan också vara ett alternativ.

Handla rätt, ät rester och förvara maten smart
Studier visar att var fjärde matkasse som bärs hem hamnar i soporna. Det gynnar vare sig plånboken eller miljön, särskilt inte med tanke på all den energi som använts för att tillverka maten. Att inte slänga mat är alltså ett enkelt sätt att vara klimatsmart. Men hur gör man då? Låt resterna bli din lunchlåda och se till att maten håller sig fräsch i kyl och frys.