Pressmeddelande 2016-06-01

För att möta efterfrågan på närproducerat kvalitetskött startade LRF Sydost hösten 2015 projektet Kött Kronoberg. Det saknades logistiklösningar, förädlingsled och ett tydligt varumärke men under våren har projektet haft framgång på alla punkter och lanserar nu varumärket Kött Kronoberg.
- Logistiken har vi löst med Bondens skafferi och Skafferi Småland, som sköter transporterna till ett antal fyra butiker i länet. Vi har idag avtal med en grisproducent, en kycklingproducent och sju nötköttsproducenter i länet, säger Claes Lövgren, projektledare på LRF.

Ingmar Lundqvist i Sköldsta är en av nötköttsleverantörerna.
- Detta känns mycket bra och helt rätt i tiden. Det blir spännande att se hur konsumenterna tar emot produkterna. Vi har provsmakat korvarna på Åkes i Tingsryd och är mer än nöjda, säger Ingemar som är en av dem som kommer dema köttet på Coop Norremark nu på fredag eftermiddag.

Besök gärna följande butiker där bönderna lanserar köttet under torsdag och fredag eftermiddag (2-3 juni):
Coop Norremark, Konsum Extra vid Oxtorget, Coop i Åseda och Coop i Älmhult.

Köttet ska hålla högsta kvalitet och då urvalet är smalt krävs ett antal producenter för att täcka behovet, i dagsläget sju företag. Förutom Ingmar och Lars Lundqvist är det Ingmarie Arvidsson i Åseda, Gustav Johansson i Skavenäs, Claes Olsson i Uråsa, Sven Andersson i Värends Nöbbele, Lennart Claesson i Agunnaryd, Dennis Andersson i Toftaholm och Joakim Kornfors i Hjortsberga. Grisproducent är bröderna Granefelt i Hjortsberga och kycklingen kommer från David Holgersson i Älmeboda.

Djuren går till slakt på KLS i Kalmar, varpå de styckas och hängmöras i 14 dagar på Västerslät utanför Kalmar. I ett första skede går endast charkprodukter till butik medan stekar går till restaurangen Villa Vik i Växjö. Förädlingen sker på Åkes hemlagade i Tingsryd.
Målet för LRF Sydost är att någon aktör vill ta över varumärket efter projektets slut. Förutom Coop Göta ska Villa Vik bära varumärket under testperioden fram till oktober. Målet är att även PM & vänner ska servera köttet.

Det har gjorts försök med lokalproducerat kött tidigare i Kronoberg. Det som gör att Ingmar Lundqvist tror på satsningen är att det finns en logistiklösning, att en chark knuten till märket och att Coop tror på konceptet och satsar på en gedigen lansering.
Kött Kronoberg drivs som ett LRF-projekt tillsammans med Region Kronoberg, fram till den sista september 2016.


För mer information, kontakta
Claes Lövgren, LRF Sydost, tel 070-545 97 04
Ingmar Lundqvist, nötköttsproducent i Sköldsta, tel 073-3970999