Gamlebygymnasiet har en arbetsmarknadsutbildning i lantbruk, där flyktingar under ett års tid har förkovrat sig inom gröna näringar. I somras hade de nio veckors praktik ute på olika gårdar i kommunen och detta har nu uppmärksammats av LRF.

Martin Andersson i Ankarsrum var en av lantbrukarna som tog emot en praktikant i nio veckor.
- Vår praktikant var en 44 årig man från Syrien som hade varit i Sverige i ett halvår. Han kunde ingen svenska och eftersom han är lite äldre har han svårare att ta till sig språket, så kommunikationen var svår. Men allt annat fungerade bra, han var väldigt intresserad och engagerad, duktig med korna och lärde sig snabbt. Vi hade inget att klaga på. I sitt hemland hade han odlat tomater och andra grönsaker och haft getter.
De har fortfarande kontakt då tycke uppstod men gården där Martin arbetar har inget behov av att anställa någon i dagsläget.

Flera har fått jobb
Det har däremot andra lantbrukare i området. Enligt Sarbast Wali, ansvarig för arbetsmarknadsutbildningen med inriktning lantbruk på Gamlebygymnasiet, har fem av praktikanterna fått jobb efter praktiken.
- Tre av dem har fått anställning på en maskinstation som skickar ut personal till gårdar vid behov.
Han tycker att utbildning och praktik har fungerat bättre än förväntat och många gånger bättre än med svenska elever.
- Flyktingarna är mer motiverade att lära för att kunna komma in i lantbrukssektorn. De är intresserade av att se hur lantbruksproduktionen fungerar i Sverige, traktorer och redskap skiljer sig mycket men de lär sig att sköta avancerade mjölkrobotar. Närvaron är bra och de lär sig svenska snabbt.

Anette Hohner