– Det är både bra och dåligt med så många besökare, man riskerar att försvinna i mängden, säger Roger Henriksson. Matverk som inte är inte så publik får ändå god draghjälp i gemensamma utskick och allt som händer omkring.
Svenska Kockars Förening ställde dessutom upp en monter där besökarna kunde provsmaka 2014 och 2015 års Matverk. Det innebar att många fick tillfälle att smaka på Smålands lokala innovationer.
Roger Henriksson tycker att tävlingen Matverk och Svenska Kockars Förening i Småland utvecklas av korsbefruktningen.
– Vi i kockar är beroende av kreativa producenter och förädlare. Det behövs alltid innovation i köket.
Många goda idéer blir kvar i Småland – det saknas kompetent personal
– Vi var många som arbetade hårt för att peppa lokala producenter, matlagare och förädlare att delta i Matverk, säger Roger Henriksson. Det stora problemet, och det blir bara värre och värre för varje år, är att det saknas utbildade yrkesmänniskor i branschen. Har man ett eget företag så är det otroligt svårt att hitta kompetent personal och frigöra tid för att tänka nytt, utveckla nya produkter och tävla. Livet är väldigt tidspressat.
– Tävlingen blev ändå väldigt lyckad och bra, fortsätter Roger Henriksson. Juryn gjorde ett fint arbete och lade ner både tid och engagemang. Pristagarna var värdiga vinnare och hade också hunnit långt med sin produkter, även med genomtänkta förpackningar.
Konkurrensen var knivskarp, framför allt bland de fem som fick flest poäng. Och mellan första och andra pris skiljde det bara 3 poäng – vinnaren fick 775 poäng.
Berga Bruk går vidare till riksfinalen i matverk 2017 med sin läsk Jordbubbis
Småländska äpplen och jordgubbar, utan socker och med en lätt kolsyrning, det är den småländska Matverksvinnarens framgångsrecept.
Juryns motivering, Ronny Korsberg, juryns ordförande:
"En nyttig läsk för barn och vuxna med smak av småländsk sommar, småländska äpplen och jordgubbar - utan socker. Namnet hämtar inspiration från Astrid Lindgrens karaktärer och hennes humoristiska sätt att namnge saker. 100% Småland!”
Ett spontanköp av två ton jordgubbar blev startskottet
När Kajsa Leander på Berga Bruk tog fram Jordbubbis, var det med Astrid Lindgrens värld som målgrupp och för att göra ett nyttigt alternativ till läsk. De behövdes en dryck till barnen som ett alternativ till läsk.
– Axelssons i Aby, i grannbyn Stora Aby, har potatis- och jordgubbsodling så jag hälsade på dem, berättar Kajsa Leander. Plötsligt hade jag spontanköpt två ton jordgubbar!
Kajsa Leander arbetade fram ett receptet på äpple och jordgubbar samt lite citron och morot för färgen. Joel Berg som är art director gjorde förpackning, något som marknadsjuryn fäster vikt vid. I tävlingen Matverk bedöms produkten av både en smakjury och en marknadsjury, den senare ska bedöma produktens marknadspotential.
Namnet Jordbubbis är inspirerat av Astrid Lindgrens underfundiga och humoristiska språk. Under sommaren blev den spritsiga drycken en favorit bland barnen.
– Den har sålt jättebra, säger Kajsa Leander. Eftersom den är lite kolsyrad och smakar mycket jordgubb är de ett gott alternativ till vanlig läsk.
Riksfinal med Mathias Dahlgren
Laget med Kajsa och Joel går nu vidare med sin nya produkt till riksfinalen i Nyköping den 31 januari till 1 februari 2017. Innan dess ska en smak- och marknadsjury under ledning av Mathias Dahlgren bedöma varje landskapsvinnare. Frågan är om jordgubbarna räcker till fler flaskor?
– Jodå, säger Kajsa Leander. Jag pressar för fullt här, så alla ska nog få smaka.

Andra- och tredjepristagare
Två kom Gullaskruvs delikatesser med en Chorizokorv på uruguayskt recept och trea blev Isterburgare. Grundidéen är att ta tillvara överbliven råvara från det lilla familjeföretagets isterband, tillverkat på småländsk köttråvara.
2:a pris, Chorizo från Gullaskruvs Delikatesser
Juryns motivering:
"En vågad och grovmalen blandning av spännande smaker som möter den småländska isterbandstraditionen och hela världen i kombination med ett gediget hantverk. Ett äkta småländskt Choristerband!”
3:e pris, Isterburgare från Gullaskruvs Delikatesser
Juryns motivering:
"Ett gammalt familjerecept har i ny tappning blivit ett modernt fastfoodkoncept. Ett småländskt sparsamt tänk bidrar till ett minskat matsvinn. Från Isterband till Isterburgare. En "McIster" snart i en foodtruck nära dig!"
Kontakt vinnarlaget
Kajsa Leander
Berga Bruk
kajsa@bergabruk.com
070-5551305
Kontakt tävlingsledare
Roger Henriksson
henriksson.roger@telia.com
070-573 60 28
Kontakt Matverk 2017
Hans Naess, Gastronomiska Samtal
hans.naess@gastronomiskasamtal.se
070-398 49 68