I går eftermiddags sågs ett lodjur i Härensås av jägare Magnus Nilsson och vid 22-tiden på kvällen såg både han och Claes Lövgren en varg i samma område.
- Det var ingen tvekan om att det var en varg. Jag skyndade mig att ta in fåren, säger Claes Lövgren.

Observation av varg har också gjorts i Ellanda,  cirka en mil från Härensås, vilket troligtvis är samma varg. En annan varg har setts i Ryssby och igår i trakten av Lagan.

- Det är viktigt att rapportera in sina observationer till länsstyrelsen. Annars finns det risk att populationerna underskattas och då blir det svårt att driva frågan om eventuell skyddsjakt när det blir mycket rovdjursattacker på tamdjur, säger Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost.

Rapporteringen görs till länsstyrelserna. I Kronoberg finns en speciell rovdjurssida, där det bland annat också finns information om de se senaste besiktigade observationerna:

2017-02-03 Länsstyrelsen har idag kvalitetssäkrat en vargobservation mellan Kosta och Lenhovda. Observationen kommer från en viltkamera, och bilden är tagen 2017-01-02. Det går alltså inte att säga ifall vargen finns kvar i området.

2017-02-02 Länsstyrelsen har idag besiktat en död dovhjort i ett hägn utanför Ryssby. Hjorten fanns ha dödats av lodjur, troligen natten till den 1 februari.

2017-02-01. Länsstyrelsen har i dag dokumenterat ytterligare ett lodjursangrepp på får, denna gång på en gård ca 1 mil väster om Vislanda i Alvesta kommun. Två tackor hittades döda och angreppet har med största sannolikhet inträffat natten till idag. Djurägare i trakten uppmanas att fortsätta med förstärkt tillsyn kring djur som går ute och att om möjligt ta in djuren till natten även om man har bra stängsel eftersom lodjur är svåra att stängsla ute.