Kronoberg
Ing-Marie Arvidsson med sönerna Oskar och Anton på Rosenholms lantbruk i Norrhult är årets nötköttsföretagare i Kronobergs län. De har med ett brinnande intresse, entusiasm och positivt tänkande lyckats driva och utveckla ett lönsamt företag och längs vägen inspirera många andra.

De har en produktion på 40 dikor, huvudsakligen simmental och håller med sina djur markerna öppna i bygden. Planer på att utöka antalet djur och investera i nytt stall finns. De har även en framgångsrik avelsuppfödning av shetlandsponnyer på gården, med bland annat segrar i SM i trav på meritlistan. Dessutom driver man även en mindre form av maskinstation, utför manuell skogsskötsel under vinterhalvåret och hyr ut bostad.

Blekinge
Emily Nilsson och Maths Larsson på gården i Skrävle, Ramdala är årets nötköttsföretagare i Blekinge län. De har ett nystartat företag, efter ett generationsskifte 2014 och är fortfarande under uppbyggnad. På gården har de dikoproduktion och satsar på att bli avelsbesättning. De har en hög ambition och har bland annat blivit tilldelad en avelstjur genom projektet ROMEO. Ytterligare verksamheter är gårdshandel, skogsentreprenad, skogsbruk och uthyrning av bostad.

Utmärkande för Emily och Maths är att man på olika arenor på ett mycket bra sätt knyter ihop ren produktion med hembygdsutveckling och fritidsintresse och gör bygden levande igen. De bjuder med stor öppenhet in till besök från både barn och vuxna och har gårdsvisning minst en gång om året. De är även aktiva och sprider en positiv bild av svenskt lantbruk i sociala medier.

 

Kalmar
Joakim Petersson och Johanna Kirby Petersson på Storegård i Läckeby är årets nötköttsföretagare i Kalmar län. De hade från början inte alls tänkt sig att flytta från lägenheten i stan, men 2003 hittade de en hästgård och tänkte om. Därefter har de succesivt köpt till mark, moderniserat byggnader och byggt upp sin verksamhet.

Idag har de en renrasig simmental-besättning med dikor. En del av tjurkalvarna säljs till avel och de har tidigare fått fram en semintjur: Samson av Storegården. De är KRAV-certifierade sedan 2009 och förutom djuren har de uthyrning av fastigheter och arbetar med underhållsarbeten åt andra fastighetsägare. Ytterligare ett ben att stå på är gårdens westernhästar. De används för tillsyn av djuren, men hyrs även ut för träning av kor-grenar inom westernridning.

Både Joakim och Johanna ser positivt på framtiden och vill fortsätta med dagens produktion, men även satsa på nya grenar och de är goda förebilder inom företagande och nötköttsproduktion.