Under några dagar i juli hölls Mat i Världsarvet i år för första gången på Öland. Mat i världsarvet är en aktivitet som lyfter södra Ölands odlingslandskap, ett landskap som formats genom lantbrukarnas arbete under årtusende. Dagarna bjöd på spännande aktiviteter med kopplingar till det moderna lantbruket och välsmakande, närproducerad, öländsk mat.

Positiv utvärdering - Mat i Världsarbet blir årligt event
Nu har en utvärdering av arrangemanget gjorts och det är positiva siffror som presenteras. Över 5 000 människor beräknas ha besökt Mat i Världsarvet. Restaurangen i sockermagasinet serverade under dagarna 900 portioner, Guldfågel som grillade kycklingvingar tillagade 100 kilo och Arla som bjöd på smakprov av ost förbrukade 3 000 tandpetare. Det står nu klart att Mat i Världsarvet kommer att bli ett återkommande arrangemang och nästa år blir det den 19-20 juli.

Viktig arena för att lyfta det moderna lantbruket
LRF Sydost är en av flera parter bakom Mat i Världsarvet och Rose-Marie Winqvist som har arbetat mycket med aktiviteten är glad över beskedet.

- Mat i Världsarvet är ett bra sätt att visa på vikten av ett levande och modernt lantbruk, som förvaltar och utvecklar världsarvets värden, säger Rose-Marie. Det är en förutsättning för att vi ska kunna behålla landskapet även i framtiden.

Utvecklande samarbete
Förutom LRF Sydost arbetar Mörbylånga företagargrupp, Hushållningssällskapet, Ölands turismorganisaion och Mörbylånga kommun med Mat i Världsarvet.