Möjlighet att nätverka och bolla idéer, få mer kunskap om byggprocessen och dela erfarenheter kring generationsskiften, de är några av orsakerna till att Oscar och Emil Ivansson har valt att gå på LRF Mjölks byggträffar. En faktisk investering ligger för dem lite längre fram i tiden, men de vill redan nu börja rusta sig inför framtiden.

Bakgrund inom lantbruk kryddas med resor
Oscar, 24 och Emil,18 är uppväxta på Rugstorps lantgård, ett företag med 60 mjölkkor, 100 får och ett lantcafé med eget mejeri och bageri. Tillsammans med sina föräldrar och tre syskon är de alla mer eller mindre involverade i gården. Oscar har efter en utbildning på Ingelstads naturbruksgymnasium rest runt i USA och Nya Zeeland och även jobbat en hel del i Kanada och Australien. Emil går fortfarande på Kalmar naturbruksgymnasium, men även han har varit ute och sett sig om i världen och praktiken gjordes på en stor gård i Kanada. Målsättningen för dem båda är tydlig; attta över gården i någon form.

- Vi är ju fem syskon, vår bror Victor jobbar redan heltid på gården, och våra systrar är involverade i cafédelen, så framtidsvisionen och utmaningen för oss är att utveckla företaget och hitta en form som kan försörja oss allihop, säger Oscar.

Viktigt att rusta sig med kunskap
Bröderna är fulla av framtidstro, men vissa delar ser de på med stor respekt, bland annat den ekonomiska aspekten. Byggträffarna med LRF Mjölk har redan gett viktiga insikter och inte bara när det gäller vilken finansiering som krävs vid satsningar utan även vad man har att förhålla sig till när det handlar om tillstånd, regelverk och tidsramar.

- En annan sak som är väldigt positivt med de här träffarna är att de bidrar till nya nätverk och i vår grupp finns det till exempel fler som står inför ett generationsskifte. För oss är det värdefullt att ta del av andras erfarenheter och tankar kring det, säger Emil.

Inspiration från världens alla hörn för att hitta sin egen grej
Hur deras generationsskifte kommer att se ut är de inte klara över än, det är en process som kommer att ta tid och måste få göra det, men under tiden vill de framåt och idéer finns det gott om. Trots att de är unga har de redan samlat på sig en hel del erfarenhet, inte minst genom resor och arbetslivserfarenhet. Det är erfarenheter som de kan använda i sin egen verksamhet. 

- Vi rör oss alla på samma världsmarknad och därför kan vi hämta inspiration även från andra platser, vi ser hur man jobbar med effektiviseringar, bygger smart och resonerar kring olika problem, säger Oscar. Jag tror att vi måste våga sätta ut armbågarna lite mer här i Sverige. Vi måste våga göra vår egen grej.

- Alla kan inte göra likadant, för då blir det inte så mycket av det, fyller Emil i. Jag tror på framtiden!