Inger och Anders Söreke, Gemla och Sven och Gunilla Brynielsson, Färjestaden belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Den 16 april tar de emot medaljen ur Kung Carl Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholm. Guldmedaljen har nu delats ut i 60 år.

– Jag har sagt genom åren att vi ska ha vår guldmedalj, så detta är roligt! Jag vet ju att vi gör något bra och viktigt, men det är roligt att andra också ser det och ger oss uppskattning, säger Inger Söreke. Man måste vara noggrann och ha kontroll över alla led. Från grovfoderodling till att mjölken hamnar i tanken. Inte minst behöver man ha koll på att djuren mår bra. Vi ser hur de mår eftersom vi träffar dem vid varje mjölkning. Med hjälp av datorn har vi även koll på hur de äter, fortsätter hon.

Även Sven och Gunilla Brynielsson, ser fram emot resan till Stockholm och festligheterna..

 – Det är kul att få uppskattning för högsta mjölkkvalitet. Jag ser det som en lagprestation. Alla som jobbar på gården är duktiga och vi är också rätt envisa i vår familj. Vi ger oss inte förrän saker och ting blir rätt. Medaljen och kvaliteten har vi lyckats med tillsammans, säger Sven Brynielsson. Allt måste göras rätt tid på dygnet, året om. Man måste så när det är som mest tjänligt och skörda när fodret är som bäst. Man måste serva utrustningen och man måste sköta om djuren väl och direkt ta tag i problem som kan dyka upp. Det är viktigt att ha ett öga för hur korna mår, tillägger han.