Långa alléer kantar grusvägen fram till Björnö slott när jag tar av från E22 vid Läckeby. Jag är på väg till Sofia och Dan Edlund för att prata hästföretagande och möts efter några kilometer av en naturskön miljö som andas historia, men också präglas av aktivitet och utveckling.

- Vi skulle inte alls köpa ett säteri och flytta till Läckeby, berättar Sofia när vi slår oss ner i frukostrummet med utsikt över havet. Egentligen var vi ute efter en lite mindre hästgård, men så hittade jag annonsen för Björnö slott och skickade den på skämt till min man, tanken slog rot och nu har det gått nästan tio år.

Historien började egentligen ännu tidigare med en dotter som började rida i 9-års åldern. För att kunna dela intresset började Sofia också rida och blev snart fast. Därifrån kan steget till Björnö slott med 400 hektar mark och plats för 28 hästar förstås tyckas ganska stort, men både Sofia och Dan är entreprenörssjälar och nya projekt är inget ovanligt för dem. Förutom gården har de även tillverkning av vibrationsdämpande handskar i Kina och ett 100-tal hyreslägenheter i Läckeby och Hultsfred. De är ett par som inte bara ser möjligheter utan också förverkligar dem.

- Björnö slott är förstås ett ganska omfattande projekt, medger Sofia, men vi har en tendens att falla för vackra hus och vi har inte ångrat oss den här gången heller.

I början drevs gården på distans och till viss del med hjälp av olika aktörer, men sedan flyttade paret in och nu under sommaren kommer de själva att ta över driften av hela verksamheten. Logen hyrs ut till bröllop och är redan uppbokad en bra bit in på nästa år. Stallet rymmer helinackordering för 28 hästar med tillgång till ridhus, paddock, gräsbana, skrittmaskin samt rehabcenter. Periodvis öppnar det café och tar emot grupper för visningar och i flygeln finns ett antal lägenheter för uthyrning. Dessutom finns även en mindre besättning får på gården. 

- Genom att vi tar över själva får vi en bättre kvalitetskontroll på de olika delarna, förklarar Sofia. Vår vision för hästdelen är ett inackorderingsstall med bra träningsmöjligheter där vi tar hand om både häst och människa. Vi vill också utveckla konceptet semester med häst.

Som en underliggande röd tråd i alla företag de driver ligger affärstänket. Marken ska användas och verksamheterna ska vara lönsamma.

- Många eldsjälar inom hästnäringen går från en hobbyverksamhet till en affärsdrivande verksamhet, men det är inte alltid affärstänket följer med, säger Sofia. För att bli tagna på allvar och få en sund bransch måste vi generellt tänka mer krasst. För att driva ett framgångsrikt företag räcker det inte att bara vara duktig med hästar, man behöver tänka lönsamhet och utveckling också och fokusera på effektivitet.

Både Sofia och Dan är medlemmar i LRF och ser positivt på det arbete som görs genom LRF Häst och det regionala projektet Häst i Sydost där affärsutveckling är en viktig del. Sofia följde nyligen med på den studieresa som projektet anordnade till Skåne och fick med sig mycket tänkvärt.

Ett av besöken var på en gård med inriktning mot trav och det var väldigt inspirerande för de hade tänkt lönsamhet och rationalisering i alla steg, berättar hon. Det är en process, men vi måste få hästbranschen att utveckla företagsdelen och lägga fokus på lönsamhet i högre grad, det tjänar vi alla på och där har LRF en viktig roll.