Ronneby kommungrupp med Arne Thörn i täten hade bestämt sig för att även fast det var bråda tider och mitt i vårbruket så skulle de planera in en träff med kommunens politiker. Och trots mycket att göra så gick det väldigt bra eftersom de är en så bra grupp och ofta så är de samstämmiga.

Åka djurvagn

Planen var att de skulle ta med alla politikerna ut i en djurvagn och åka kollektivt ner till hagen, men så var det så eländigt torrt och vägen dammade något så fruktansvärt att de fick ställa in den idén och ta bilarna i stället.

-       Men vi berättade planen för kommunalrådet och då skrattade han och sa att det var väl för att ni ville ta upp bidraget till vägen som ni skulle göra så, berättar Arne.

Det kom politiker från alla riksdagens partier och väl framme i den vackra, välröjda beteshagen nere vid havet så hälsades alla välkomna och tonen på träffen sattes till att den skulle vara lättsam och informativ och där det fanns stort utrymme för frågor.

Skogen, klimatet, jobben och maten

På kommungruppens informationsagenda stod att de ville framhålla bondens och djurens betydelse för biologisk mångfald och öppna landskap men även skogen, klimatet, jobben och maten var aktuella frågor.

-       Det var ju inte svårt att visa för politikerna hur viktigt det är med betande djur för den biologiska mångfalden i en sådan vacker miljö där blommorna och djuren finns runt i kring, berättar Arne. Det är då man ställer frågan: - Hur skulle det se ut om det inte fanns några djur?

När det var dags att prata om skogen berättade Hans-Olof Mattsson, tidigare skogsinspektör på Södra om skogen och dess betydelse för klimatet och hur man ska sköta skogen på bästa sätt för människor och djurliv.

Och när det var matens tur så visade de även en del inplastade, större bilder om matens påverkan på klimatet, om var och hur maten var producerad och dess klimatpåverkan. Bilderna hade de fått från Isabella Morettis presentation på LRF Sydosts regionstämma.

-       Bilder ger ju alltid en extra krydda till det man pratar om, menar Arne.

Allt upphandlat helt kött i Ronneby kommun är svenskt

De fick den goda återkopplingen från Ronnebys kommunalråd att allt upphandlat helt kött i Ronneby kommun är svenskt. Det är knepigare med det sammansatta produkterna, men att de jobbar med det.

Kvällen avslutades med en god grillad hamburgare som KLS Ugglarps bjöd på, de kokade jägarkaffe över elden och satt där alla tillsammans och pratade över partigränserna och alla med varandra i den ljumma sommarkvällen.

Tack alla för en trevlig kväll!

Arne Thörn, Ronneby LRFs kommungrupp