Exceptionell Råvara är ett unikt koncept som har hjälpt många svenska livsmedelsföretagare att utveckla sina produkter, hitta nya marknader och framförallt få en bättre lönsamhet i sin produktion. Tidigare har Exceptionell Råvara genomförts för gris, nöt och kyckling. Den här kompetensutvecklingen för företagarna är en del av Kalmar Läns livsmedelsstrategi och anordnas av LRF Sydost, Fåravelsföreningarna och Länsstyrelsen i Kalmar län. Även KLS Ugglarps är delaktiga.

Syftet med projektet är att skapa en kunskapsbank när det gäller får- och lammkött från Sverige.

Om vi har möjlighet att berätta om uppfödningsplatsen och om vad djuret har ätit och hur det har påverkat smak och mörhet, till exempel, så kommer det att ge ett bättre pris till producenten. Vi ökar mervärdet.

 -          Träffarna är ypperliga tillfällen för lammproducenterna att få rådgivning på professionell nivå av de som verkligen arbetar med råvarorna. Bedömningen av råvarorna sker under ledning av Årets Kock 2005 Stefan Eriksson tillsammans med ett antal regionalt förankrade kockar och syftar till att hjälpa producenterna att se nya vägar för utveckling av sin produkt, säger Rose-Marie Winqvist som är verksamhetsutvecklare inom LRF Sydost. 

Exceptionell råvara vill hitta ett unikt får- eller lamm. Exempelvis som det finns på Gotland!

  • Ölandslamm/får - med smak av strand och alvaret?
  • Smålandslamm - med smak av örter från hagmarker? Höglandslamm?

Kändiskockar

På plats under dagen fanns kockar från två av Smålands bästa restauranger representerade; PM & Vänner i Växjö och Hotell Borgholm på Öland, båda med en stjärna i Guide Michelin. Samt en av Kalmars bästa krogar – Postgatan, vilket visar på det stora intresse som finns för att utveckla svenska råvaror.

Hur går bedömningen till?

Producenterna lämnade in råvaror som bestod av lamm och fårsadlar från djur med åldern 156 dagar till 10 år och 6 månader. Bedömningen leddes därefter av Mattias Dernelid och Martin Brug från Exceptionell Råvara.

De började med att bedöma råvarorna råa när det gäller färg, utseende och lukt, därefter tillagades samtliga lamm och fårsadlar på samma sätt - endast salt användes som krydda.

Martin presenterade produkterna efter till lagning och vid vilken temperatur de hade tillagats och hur fettet har släppt (det är viktigt för kocken att fettet släpper vid tillagning) och provsmakningen började.

Kriterier för bedömningen:

  • Utseende i rå form 1-10
  • Mörhet 1 -10
  • Textur 1-10 ( saftighet)
  • Smak 1- 10

Samtliga resultat kommer finnas på Exceptionell råvaras hemsida https://exceptionellravara.se/

För mer information, kontakta:

Kontakta Rose-Marie Winqvist, LRF Sydost på tel. 0480-49 64 06 eller e-post: rose-marie.winqvist@lrf.se