– En sådan sommar vill man inte ha fler gånger, säger Örjan Ivansson som tillsammans med sin fru Ingeli driver  mjölkproduktion med 65 årskor och en fårbesättning på 100 tackor.

När halva vårbruket var gjort var det redan dags att köra ensilage. Första skörden var normal. Andra skörden i början av juli gav 90 balar i stället för 500. När den 1 juli passerades utan regn beslöt de att ensilera all spannmål. De förstod tidigt  allvaret och när de inte fick köpa spannmålen och halmen som de hade blivit lovade började de leta på annat håll.

Örjan och Ingelis söner Oscar, Victor och Emil blev räddningen.
Med sina kunskaper om sociala medier satt de dag och natt och letade leverantörer. Efter ett tag hade de fått fatt i 100 ton vetehalm i Skåne.

– Vi testade också det nya fiberkraftfodret. Vi ställde om och individanpassade foderstaterna. Ungdjuren får halm och kraftfoder. Det funkade på 1980-talet, så varför inte nu, fortsätter Örjan.

Har ni gjort någonting för att vädersäkra ert företag?
– Vi ska sluta odla spannmål och koncentrera oss på vallfoder. Det gäller att vara flexibel. Dessutom ska vi försöka med råg och luddvicker. Men försäljningen av vår gårdsproducerade
glass har gått bra!