På sitt kontor på LRF Konsult i Växjö jobbar Thom Thomasson med telefonen mot örat. Det är många företagare inom de gröna näringarna som ringer för ett handfast ekonomiskt råd efter torkan. Trots att telefonen går varm låter Thom lugn och förtroendeingivande när han pratar med sin kund.

— Kunderna går alltid först, säger han och ursäktar väntetiden.

Vilken ekonomisk situation entreprenörerna befinner sig i nu efter torkan och varför, har han koll på. Han förklarar att ett av de största problemen är den låga spannmålsskörden, som för en del blev så låg som en tredjedel av normalvärdet. Det i sin tur gör att företagen som är starkt beroende av just spannmål får ta den största smällen.

Det krisar mest för grisbranschen, vilket beror på att grisfoder består av spannmål som har stuckit iväg i pris samtidigt som priserna på fläskkött har sjunkit, förklarar Thom. 

Den ekonomiska krisen kommer att löpa två till tre år fram i tiden spår han. De medelstora företagen med lån kan få det riktigt kärvt framöver. Men Thom ger ändå hopp!

Det är oerhört svårt att förbereda sig på smällar som denna. Men det finns saker att göra; buffra stråfoder om du kan hitta förvaring, försök att hitta grödor som är torkbeständiga, och kartlägg likviditeten noga, råder Thom.

Just kartläggning av pengasituationen är något som han och hans kollegor på LRF Konsult kan hjälpa till med. Att lägga upp en ekonomisk halvårsplan är bra, där man går igenom pengasituationen och möjligheten att betala sina skulder på kort och lång sikt. Just nu har Jordbruksverket ett erbjudande där man finansierar 70 % av kostnaden för ekonomisk rådgivning, kopplad till torkan.

De ekonomiska effekterna av torkan kommer även slå igenom i nästa led. Den enskilda konsumenten kommer troligen att märka ökade priser i affären på svenska spannmålsprodukter, framförallt vete och rågprodukter.

Är konsumenterna beredda att betala mer för att fortsätta äta svenska råvaror?

Trenden att köpa svenska livsmedel som vi har nu är så pass stark att jag tror att konsumenterna är beredda att betala mellanskillnaden, avslutar Thom.

Fakta

Namn: Thom Thomasson
Yrkesroll: Redovisningskonsult
Yrkesverksam: Nio år på LRF Konsult, mm.
Expertområde: Jord & Skog