Bonden var till och med rädd för potatisen, eftersom den växte på ett hemskt ställe under jorden med sina utväxter som liknade en spetälsk hand.

Trots att spanska sjömän på 1500-talet märkt att de som vågade äta knölen drabbades mindre av skörbjugg än kollegor som föredrog saltat kött, var européerna svårövertygade.

Det dröjde först till 1800-talet, då potatisen slog igenom på allvar och började odlas som gröda i större ­omfattning på svenska åkrar. Resten är historia, men också framtid.

Frågan om potatisen kan växa i rymden är ännu inte löst, men planen är att potatis ska finnas med och odlas på den rymdfarkost med astronauter som gör sin första resa till mars.
Den ratade knölen kan då bli avgörande för mänsklighetens framtid i rymden.

Läs hela historien om potatisen på varldenshistoria.se

Lite fakta om potatis och potatisodling

Sveriges potatisodling motsvarar 54 000 fotbollsplaner. Men potatis är ändå en liten gröda i Sverige idag. De största odlingarna finns i Skåne följt av Hallands och Västra Götalands län. Potatisen odlas på 25 000 hektar vilket endast motsvarar en procent av landets totala brukarareal. Trots det är Sverige till 90 procent självförsörjande på potatis. Det skördades cirka 500 000 ton matpotatis i Sverige per år.

Mer fakta om potatisen från Bonden i skolan