För tredje året i rad arrangerar LRF Sydost den populära tvådagars Ostfestivalen på Öland. Varje år har festivalen växt och årets rekordsiffra visar en ökning med drygt 5000 besökare. Detta märks inte minst på försäljningen av ostkakor som sålde slut redan efter fyra timmar.  

Varför tror du att intresset för Ostfestivalen ökar varje år?

- Det som är genuint och äkta tilltalar många människor, och finns det ett tydligt ursprung är det extra intressant! Ost är inte bara hushållsost, vi har ett fantastiskt utbud av svenska ostar som förmodligen är bland de bästa som finns. Sen är vi nyfikna och intresserade, vill veta, kunna och förstå, tror Rose-Marie Winqvist från LRF Sydost.

Två av besökarna, Teresa och Romanowska, är långväga gäster från Polen. De har cyklat runt på Öland i en vecka tillsammans med sin hund Bella och gör entré med sina fullpackade cyklar mitt i festivalområdet.

-  Vi hörde talas om Ostfestivalen och hade turen att pricka in den idag. Vi visste inte så mycket om svensk ost innan, däremot har vi lagt märke till att det finns många kor på Öland. Idag hoppas vi få prova många olika sorters svensk ost och köpa med oss lite hem, säger Romanowska.

Festivalområdet erbjuder en mängd olika aktiviteter; föredrag, mjölk- och ostprovning, tipsrundor, ostinspirerad lunch och fika. För barnen finns även möjlighet att hoppa i hö, rita och ta minitraktorkörkort. Inne i mässhallen myllrar ett stort antal utställare med ost och produkter relaterade till ost, vilket ger möjlighet till smakprov och information. Ett av företagen är Ölands köksmejeri från Alby på södra Öland som tillverkar hantverksostar från mjölk som produceras på gården tvärs över gatan.

- Vi är ett av de två mejerier som finns kvar på ön och det är roligt att få visa upp att Öland är bra matproducenter, berättar Eva Kristina Hammarskjöld.

Ostexperten Sören Persson berättar om de svenska ostarnas historia inför fullsatt publik och Kerstin Jurss, som är ordförande i Sveriges gårdsmejerister, ystar fram ost på plats.

-  Det är fascinerande att det går att göra så mycket av mjölk. Att omvandla mjölken till ost är en intressant process och det vill jag visa. Vi kan göra väldigt god ost i Sverige och det är jättebra att lära sig använda svensk ost, säger Kerstin.

Vilken är din favoritost?

- Det viktiga är rätt ost vid rätt tillfälle! Nu på hösten passar en blåmögelost gott till päron och portvin till exempel.