- Gotland vann och vi blev tvåa tillsammans med alla andra! skrattar Pär Engdahl.

De driver gården Lindsberg utanför Kalmar, med uppfödning av tjurar, mestadels mjölkraskalvar. Gården har även en besättning med fyrtiotalet dikor. Kusinerna tog över gården efter sina fäder som drev gården tidigare. De övergick från mjölkproduktion till nötköttsproduktion, och har idag cirka 400 djur och ungefär 300 djur om året går till slakt.

- Vi har ett bra flöde med femton djur som går till slakt var tredje vecka och i andra änden sätter vi in lika många småkalvar, berättar Pär.

Dagarna på jobbet varierar från dag till dag. De första tre timmarna ägnas åt att fodra och jobba med djuren. Mitt på dag är Pär och Jan Olof ute på deras 300 hektar mark där de odlar vall, majs, stärkelsepotatis och spannmål. Det mesta används till foder. På eftermiddagen blir det åter tillsyn av djuren, och så rullar dagarna på. Under hösten har de märkt av längre slaktköer än vanligt. Trots det tycker Pär att slakterierna hållit uppe ett bra pris mot köparna, och han berättar att avräkningspriset inte har ändrats nämnvärt.

- Det är oerhört viktigt och bra! Man kan tolka det som att de som köper från slakterierna är intresserade av just svenskt kött. Det betyder mycket att vi producenter och handlare hjälps åt att sprida kunskap om hur mycket bättre det är att välja svenskt nötkött, säger Pär.

Den stora utmaningen just nu är fodret, vilket inneburit en del pusslande efter sommarens torka.

- Vi har i stort sett klarat allt själva. Det vi fått köpa in är mer kraftfoder.

Att driva företag och nötköttsproduktion under så osäkra förutsättningar som är beroende av väder och vatten är ändå inget som hindrar Pär och Jan-Olof att tänka framåt. De är lösningsorienterade och funderar på hur de vill utvecklas och hur de ska finslipa produktionen.

- I framtiden kanske har vi fler stutar för bete, spekulerar Pär. Vi kommer även ha utvecklat vårt bevattningssystem för att kunna säkra fodret till nötköttsproduktionen.