Utsikten från mitt kontor har verkligen varierat under det gångna året. Nu när jag tittar ut är det vitt och vackert, vi har haft snö här i några dagar. När jag tittade ut för någon månad sedan var det fortfarande mycket grönt. Går vi tillbaka till sommaren så var det helt brunt - inte något som växte, det kändes märkligt. I våras spirade allt och förhoppningarna var stora.

Att vi alltid har förhoppningar om goda skördar, friska djur o människor ligger liksom i bondens väsen. För skulle vi inte tro på det vi gör vem skulle det då? Efter den sommar som vi har bakom oss kan det kännas jobbigt att tänka framåt, tänk om det blir likadant nästa år också - hemska tanke. Men så kan vi inte tänka utan vi måste gå vidare med nya insatser för att kunna producera. Men vi vet alla att sommarens torka kommer att påverka oss under lång tid.

Det som kommer att vara mest aktuellt under det kommande året är fortsatt arbete med medlemsdialogen, där vi tar in medlemmarnas åsikter på hur vi vill att ett framtida LRF ska se ut. Vi har även arbetet med att minska skadorna av det allt för höga vilt trycket, enklare regelverk som inte hämmar utvecklingen, klåfingrigheten i att minska ägande- och brukanderätten och inte minst viktigt att skapa attraktionskraft för ungdomar att jobba inom de gröna näringarna.

Nu hoppas jag att ni kan få det lite lugnare under de kommande helgerna, (men visst kan utgödslingen gå sönder på juldagsmorgonen) och gå in i det nya året med förhoppningen om att allt kommer att fungera så där bra som man vill att det ska fungera!

Så då får jag önska er alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Håkan Lundgren, ordförande LRF Sydost