Idag är det Nobeldagen, och en rad priser ska delas ut till personer som skapat något som ger den "största nytta till mänskligheten". Att Alfred Nobel skulle få idén till detta pris kom sig egentligen av en obehaglig överraskning. Det var nämligen så att Nobel fick läsa sin egen dödsruna med titeln ”Dödens köpman är död” i en tidning åtta år innan han faktiskt dog. Som ni själva förstår så var det både en obehaglig överraskning och besvikelse, vilket triggade igång tankar på att ändra sitt testamente. Nobel ville bli ihågkommen!

Sagt och gjort, så begärde Nobel att hans förmögenhet skulle delas ut i till personer som skapat något som ger den "största nytta till mänskligheten". Under hans sista år i livet så skrev han om och om sitt testamente flera gånger. Och ja, ni vet hur lätt det är att tappa ord när man skriver om en handskriven text många gånger, så till slut så stod där bara fysik, kemi, fred, fysiolog el. medicin och litteratur.

Du som jobbar inom den gröna näringen vet att varje dag kräver sin uppfinningsrikedom.Varje dag skapar du nytta för mänskligheten i form av mat på våra bord. Alla bönder borde därför få Nobelpris varje dag!

Vilka uppfinningar har bonden har tagit fram genom åren? Finns det uppfinningar som bonden skulle behöva i framtiden?
Fundera på det och kika gärna på materialet ”Bonden i skolan” med mängder av fakta och idéer om bondelivet.

Läs mer på Bonden i Skolan˃˃