Fokusträffar med länets alla kommuner

Under våren genomför LRF Sydost, länsstyrelsen och region Kalmar län fokusdagar om hur livsmedelsbranschen i länet kan utvecklas, allt inom ramen för den regionala livsmedelsstrategi som är antagen av länet. Dialogen förs tillsammans med länets samtliga kommuner.

På måndagen var det dags för att sätta Kalmar kommun i centrum och ett 30-tal personer var samlade på Guldfågeln Arena. 

Vill bli livsmedelsproducent

Under mötet träffade Rose-Marie Winqvist, LRF Sydost bland andra Johanna Petersson, Rockneby som är nybliven LRF-medlem och driver Kyrkelunds Handelsträdgård med butik. Johanna har köpt en liten gård för att starta småskalig produktion av livsmedel och brinner för lokal mat. Johanna är dessutom politiker med fokus på frågan att kunna ställa krav i den offentliga upphandlingen för mer svensk och lokal mat.

Vad tyckte du var intressant på mötet?
- Jag tycker det är bra att vi lyfter fram vad vi har för produktion i länet i dag och att vi funderar på hur vi förvaltar den. Att vi inom strategin tar in innovatörer och att vi följer med i utvecklingen, säger Johanna. Det var också intressant för mitt eget företags utveckling då jag fick massor av idéer på vad jag skulle kunna göra. 

Varför blev du LRF medlem?
- Ja men det ska man vara, skrattar Johanna. Driver man ett företag inom de gröna näringarna så ska man vara med i den organisationen som arbetar för landsbygden och möjligheten att driva företag där man bor.

Full fart framåt för livsmedelsstrategin i Kalmar län

Rose-Marie Winqvist är verksamhetsutvecklare på LRF Sydost och ansvarar för livsmedelsstrategin i Kalmar län.

- Detta av vår sjunde kommundialog. Syftet är helt enkelt att prata livsmedel, produktion och produktutveckling. Det som känns bra är att vi här i dag har representanter från Arbetsförmedlingen, Kalmar kommun, restaurangbranschen och lantbruket. Det innebär att vi kan föra en diskussion om hur vi går vidare med alla parter samtidigt, säger Rose-Marie Winqvist. 

Vill du läsa mer om hur Kalmar län arbetar med livsmedelsstrategin klicka här eller på länken till höger.

Har du frågor om livsmedelsstrategin? Kontakta Rose-Marie Winqvist, rose-marie.winqvist@lrf.se 0480 – 496406

Livsmedelsstategin i Kalmar finansieras av LRF Sydost, region Kalmar och länsstyrelsen i Kalmar.