Trots vinterkylan är det är 24 grader varmt och fuktigt som en regnskog i ombyggda ladugården i Rottne, strax utanför Växjö. I en avancerad metallställning hänger örter, stora som buskar, i rader och doften i rummet är ljuvlig.

Här driver Ellinor Helgesson företaget Björkekull Prima Primörer på föräldragården, som hon tagit över, sedan drygt ett år tillbaka. Hon är först i Europa med att odla på det här sättet— utan jord, året om. Idén fick hon för fem år sedan och tekniken hittade hon via internet, i USA.

En gång i veckan skördar hon upp till 10 kg örter som packas i zip-påsar och skickas ner genom en specialhiss, som håller  jämn temperatur, för vidare transport till kunderna. Intresset för närodlade örter är stort och Ellinor har redan fått ett antal stammisar. Persilja, basilika, salvia, sallad, tagetes, ängssyra är några av örterna som trivs att växa så här.

- Jag testar allt möjligt för att hitta det som ger bäst avkastning, säger Ellinor.

Växterna planteras på ihålig plast för hand, och matas med en näringslösning som går runt i systemet. Cirka 100 liter vatten går åt varje dag, vilket ger en stor vattenbesparing jämfört med odling i krukor. Örterna får sitt ljus via ledlampor som är tända halva dygnet.

Ellinor ser satsningen på den avancerade tekniken som en långsiktig investering. Idag finns plats för 270 rör med plantor men i ladugården finns utrymme för dubbel utrustning, så tankarna är att expandera verksamheten.

Ellinors innovativa satsning på annorlunda livsmedelsproduktion är en spännande idé som vi inom Kronobergs livsmedelsstrategi gärna vill uppmuntra och sprida information om.