Jumpcenter, i Sölvesborg, som har funnits i drygt åtta år är en verksamhet som utbildar, förädlar och säljer högklassiga hästar för elitnivå inom hoppning.

-        Planen är att bygga ett ridhus för att träna och utbilda hästar till toppskick. Tanken är att ha en öppen verksamhet där man kan få min hjälp året runt, berättar ägaren och tränaren Peter Bengtsson.

Byggprojektet är stort och har tagit ett år att planera. Ambitionen med expansionen är att sälja fler hästar, oftare. Det kommer att finnas plats för totalt nio hästar.

-        Jag ville skapa en utomhusatmosfär med stort ljusinsläpp och vi är mycket nöjda med resultatet, fortsätter Peter.

Inte långt därifrån, i Karlshamn, utökar Stall Kofsa, sin privatägda stallverksamhet med ett större stall som skall byggas under sommaren 2019 och komplettera det ridhus som stod klart 2018. Tanken är att välkomna hyresgäster, ryttare och gästtränare till en lugnare miljö än många ridskolor erbjuder. Dessutom är planerna att arrangera event med fokus inom dressyr, hoppning och islandshästar, samt erbjuda inackordering.

-        Projektet uppkom som en idé som min sambo tog på allvar, så just nu pågår planeringen för fullt med ritningar på ett nytt stall med plats för tolv hästar. Vi har bland annat valt att satsa på genomtänkta och många uppställningsplatser, berättar ägaren Jennie Ohlsson. 

Även på Knaggagården, i Olofström, planerar man för expansion. Verksamheten som snart varit igång i tio år erbjuder inackordering, inridning och förädling av dressyrhästar samt avel med inriktning på ponnyrasen New Forest. I mars ska ett modernt ridhus stå klart med väggar av perforerad plåt, så att ryttare och häst ska få så bra miljö som möjligt.

-        För tre år sedan drog vi igång vårt ridhusprojekt på allvar. Det har varit en dröm länge och förhoppningen är att expansionen kommer att lyfta min verksamhet till ett lönsamt företag. Att vi gör den här satsningen hoppas jag också ger signalen att vi är seriösa med vårt företagande, säger ägaren Katarina Bergman.

Satsningar inom hästnäringen är något som LRF Sydost och LRF Häst ser mycket positivt på och stöttar genom projektet Häst i Sydost.