Flera rekord under årets MAT

IMG_2951.JPG

Matmarknaden på Stortorget lockar varje år tusentals besökare och har blivit en av årets höjdpunkter för många av utställarna i tältet. Genomgående hos utställarna uppger de vara supernöjda med årets evenemang och flera utställare har haft försäljningsrekord och sålde slut på alla sina produkter. 

I år var intresset rekordstort för seminarierna i Växjö Konserthus. Antal unika besökare uppgick till cirka 1250 stycken, vilket är 350 fler personer än vad det har varit tidigare år. 

Hållbar mat i ett konstigt klimat

Bland andra så höll Jens Berggren, LRFs hållbarhetsexpert ett populärt föredrag och hur vårt förändrade klimat kommer att ställa nya krav på oss livsmedelsproducenter.

De gröna näringarna hör till de sektorer som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringens effekter. Kraftigare extremväder med torka, stormar, bränder och översvämningar förutspås inträffa allt oftare.

Även om Svenskt lantbruk hör till världens absolut mest hållbara, behöver vi ställa om för att bli ännu mer klimat- och miljöeffektivt. Vi står inför stora utmaningar och förhoppningar. Se inslaget med Jens i rutan ovanför.

De rätta svaren på tipsrundan och vår vinnare!

154 personer svarade på tipsrundan och av dessa var det 14 stycken med alla rätt. Vann fårskinnet gjorde Fanny Nyberg med alla rätt och som gissade närmast på skiljefrågan då hon gissade att pumpan vägde 2331 gram. Grattis Fanny!

De rätta svaren:

Hur många sockerbitar blir det av en sockerbeta?
ca 40 st

Hur mycket mjölk går det åt för att tillverka ett kilo ost?
10 liter

På 1200-talet utvecklades många redskap som förenklade jordbruket. Vilket av följande uppfanns då?
Plog

Vilket av följande träslag används ofta till glasspinnar?Bok

Vilket är vårt vanligaste bär som vi odlar här i Sverige?Jordgubbar

Hur många människor i Sverige skulle kunna äta om vi bara tog av det som naturen erbjuder (utan bondens hjälp)?
40 000

Skiljefrågan var: Hur många gram en orange pumpa vägde, 2345 gram.