Dock var inte lamm- och tackaköttet med på testpanelens provningsmeny, men Sydost hade ändå tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar och Region Kalmar sett till att få vara med och visa upp sina fina lamm- och tackaprodukter genom att stå värd för dagens måltider och då framförallt lunchen. Våra exceptionellt duktiga producenter Ingeli Ivansson från Rugstorps gård, Caroline Landtmanson från Norrgärdet Natur & Lamm, var två av de leverantörer som försåg kockarna med det fina tacka- och lammkött som serverades.

Dagen började med en introduktion av Anita Lindström, verksamhetsledare Exceptionell råvara som tillsammans med Margareta Åberg, LRF Kött hälsade välkomna.  

En mindre mängd kött, men mer svenskt kött

Därefter intog Elina Matsdotter från branschorganisationen #svensktkött scenen och presenterade ”Hur vill vi äta kött?”.

- Sen 90-talet har vår köttkonsumtion ökat med ca 20 kg kött per person men sen 2016 har den kurvan vänt och går nu neråt, berättade Elina. Dock ser vi en ökning av konsumtionen av svenskt kött. Det som konsumenter vill veta om kött när dom ska välja så är det frågor som rör klimat och miljö, hälsa och djurhållning – Kan man äta kött med tanke på klimatet? Hur mycket kött är hälsosamt att äta? Tar vi hand om våra djur? fortsatte hon.

Vad vill konsumenten veta om kött.jpg

Bild: #svensktkött

Kockarna tackade för det fina köttet

Nu var det dags för LRF Sydost och våra duktiga producenter att leverera och det var med beröm godkänt som råvarorna gick hem hos alla deltagarna på Smakmötet. Tackaköttet var mört och hade ett precis lagom tuggmotstånd, rosa i färgen med en något mörkare kant. Doften var djup och mustig och när kocken som lagade till köttet beskrev det, så var han lyrisk och mycket förvånad över att det inte var lammkött. Han hade gärna sett köttet på sin restaurang och såg en otrolig potential. Andra råvaror som kom från oss var bland annat tomater och sötpotatis.

Vårt mål: Nästa gång provsmakas lamm- och tackakött

Smakprovningarna pågick under hela dagen av olika nöt-, gris- och fågelkött av proffskockarna och några inbjudna. Provningarna leddes av Stefan Eriksson från Restauranglabbet och även Mattias Dennerlid, som har varit verksamhetsledare för Exceptionell Råvara sen starten av projektet var på plats.

Dagen avrundades med att hela Sydostdelegationen med Rose-Marie Winqvist i spetsen berättade om pilotprojektet ”Exceptionell Råvara för får- och lammkött”. Att det har genomförts vid två tillfällen i Kalmartrakten och hur väl det hade slagit ut. Vi ser fram emot att få upp regionens lamm- och fårköttsproducenter till Stockholm nästa gång!

IMG_1539.JPG

Kalmardelegationen: Ingeli Ivansson, Rugstorps lantbruk, Rose-Marie Winqvist, LRF, Mattias Larsson, länsstyrelsen i Kalmar, Cecilia Kilroy, länsstyrelsen i Kalmar och Claes Löfgren, konsult för LRF.

När dagen var klar utsågs de produkter som hade får flest poäng i bedömningen och de produkterna som fick flest poäng får under ett års tid marknadsföras som ”Exceptionell” råvara av producenterna.

Är du intresserad av Exceptionell Råvara får- och lamm? Kontakta Claes Löfgren, konsult för LRF Jönköping & Sydost, claes.lovgren@hotmail.com 070-5459704