- Det är så viktigt att vi pratar om och förklarar varför svensk mat har en så mycket mindre klimatpåverkan än importerad mat, säger Stefan Runesson från Växjö kommungrupp. Vi måste få folk att välja rätt i butiken och då är det oftast bara en ökad kunskapsnivå som är skillnaden, fortsätter han.

Det är inom LRF Sydosts samarbetsprojekt Redig Mat från trakten som ICA Maxi bjuder in Redig Mat leverantörer och kommungruppen för att tillsammans genomföra en Redig Skördefest. I år fanns över 13 matmakare på plats och bjöd på allt från sötpotatis, till bröd och ost. 

- Det är ett mycket bra tillfälle för oss att visa upp vilka produkter vi har för konsumenterna, säger Anders Olsson i Olsäng, Blekinge. Vi har just skördat den första sötpotatisen i Sverige och det är vi mycket stolta över och vill visa upp.

Sparris Anders.jpg

Anders Olsson från Bond Gården i Olsäng, Blekinge

Men vad är Redig Mat?

För att få ingå i konceptet Redig Mat från trakten så måste huvudråvaran komma från Småland, Blekinge eller Öland. Produktionen av produkten ska ske i Sverige. I dag så har Redig Mat ca 150 leverantörer och ca 1500 produkter i sitt sortiment.

Vill du veta mer om Redig Mat kontakta Sarah Ejermark sarah.ejermark@lrf.se 010-184 45 05