Fårproducenterna är på plats

Restaurangerna är en viktig del för att synliggörandet och kunskapen om tackaköttets kvaliteter. 

Ett mört, smakrikt kött med en tydlig smak av det djuren naturligt har betat i markerna hos fårproducenten.

Restauranger har nu fått påbörjad kunskap om vad tackaköttet innebär och projektet hoppas kunna involvera än fler restauranger i frågorna framöver. 

Vill du smaka ett riktigt gott kött?

På grund av coronaepedimin har vårens planerade restaurangträffar fått flyttats fram. Dessa kommer i stället att genomföras till hösten.

Fårproducenterna finns med på restaurangerna och presenterar uppfödningen på den egna gården, vi kommer också berätta fårets historia från dåtid till nutid, en naturlig uppfödning med smaker av det naturen erbjuder.

Följande restauranger är planerade för träffar till hösten. Vi får återkomma med exakta datum längre fram.

  • Smak by Simon i Vimmerby  
  • Slottsholmen i Västervik 
  • Slottsrestaurangen i Kalmar 
  • Hotell Borgholm på Öland 

Bakgrund

Smakupplevelsen är den del av ett samarbete mellan Länsstyrelsen Kalmar län, LRF, Norra och Södra Kalmar läns Fåravelsföreningar.

Sedan 2018 har ett pilotprojekt ”Tackakött ett naturligt gott kött!” genomförts i Kalmar län. Arbetet har samverkat med föreningen exceptionell råvara.

Exceptionell Råvara är en ideell förening som uppstod när kocken Björn Franzén och journalisten Mattias Kroon ställde sig frågan: Varför finns det inga svenska grisar och kycklingar på de finaste krogarna i Sverige? Ur det behovet föddes idén om ett samarbete mellan kockar och bönder, med det gemensamma målet att utveckla exceptionella svenska råvaror.

Varje år provar föreningen råvaror av gris, nöt och fågel och efter pilotprojektet i Kalmar län, numera också lamm och får.”

Har du frågor om projektet?

Kontakta Claes Lövgren, samordningsansvarig, Claes.lovgren@hotmail.com tel 070 545 97 04