- Jag är väldigt nöjd med resultatet från vårt studiebesök säger Carl-Åke Danielsson, kommungruppsordförande i Sölvesborg. Vi fick en mycket bra respons från näringslivschefen i Sölvesborg som redan har bjudit in oss till ett möte för att få möjlighet att fördjupa sig i vattenfrågorna tillsammans med vår vattenexpert Henrik Djerv. Det är en riktigt bra start. Vi har också blivit inbjudna som organisation för att informera ytterligare om de gröna näringarna i vår region, fortsätter Carl-Åke.

Vattenfrågor står högt på agendan i kommunen

Totalt var femton personer med på studiebesöksresan, där alla var väl utrustade med tossor, handsprit och hade ordentliga avstånd mellan varandra. Det första stoppet var hos minkfarmaren Jörgen Martinsson. Jörgen berättade ingående om sin verksamhet och de förutsättningar som han har som företagare. Därefter gick resan till de två lantbrukarna Karl-Ivar Danielsson på Knutstorps Gård, som bedriver växtodling och därefter till nötköttföretagaren Jörgen Håkansson. De två senare företagarna bedriver sin verksamhet inom vattenskyddsområden och har även dammar för bevattning så det var extra bra att Henrik Djerv, LRFs vattenexpert var med och kunde vara svara på vattenfrågorna från de intresserade politikerna och tjänstemännen.

IMG_0484.jpg

Två identitetsnäringar i Sölvesborg

- Företagarfrågor i allmänhet och vattenfrågor i synnerhet är viktiga frågor i vår kommun och jag är tacksam för att fått följa med på det studiebesök som LRF organiserade i vår kommun för att lära mig mer. Utöver de kända gröna näringarna i Sölvesborg har vi två identitetsnäringar, det är fiskenäringen och minknäringen. Dessa näringar har det väldigt svårt just nu och behöver allt stöd och hjälp de kan få, vilket vi belyste under rundan med besök i Nogersund och på en minkfarm, säger Stefan Olofsson, näringslivschef i Sölvesborgs kommun.

Vill du veta mer om kommungruppsarbetet i Sydost?

Kontakta Henrik Sporrong Esbjörnsson, henrik.sporrong@lrf.se 073-208 92 52