Vi passade på att besöka några av gårdarna och ställde lite frågor:

  • Hur upplevde du gårdsrundan?
  • Vad fick besökarna se/göra hos dig?
  • Hur många besökare hade ni över helgen?
  • Hände det någonting speciellt? Vad var mest roligt?

Här kommer en röst från Kalmars Gårdsbutiksrunda.

image56x2g.png

Kjell Haglund, Haglunds gård, norra Kalmar län

Det var ett nytt arrangemang som jag uppskattade väldigt mycket. Vi hade fler besökare än vad vi brukar och även nya kunder som vi inte har haft förr för det är ju tacksamt. Arrangemanget hade spridits bra på sociala medier och det hade gått hem i stugorna. Det var en bra start och ett bra initiativ. Man tjänar på att ha gemensamma arrangemang där man stöttar flera lokala producenter.

Egentligen är det bara lokalproducerat nötkött som vi har, men det är ju inte så bara. Vi har ett kylrum som vi öppnar upp för konsumenterna. De får gå in där och välja precis vilken bit de vill ha. Det tycker dom är roligt.

Vi är ganska nya på det här men under den här matrundan så hade vi dubbelt så många besökare som handlade under lördagen och söndagen. Det är ju väldigt bra.

Det är roligt att sälja till konsument för man får direkt feedback. Och när de kommer igen och handlar så är ju det feedback i sig själv för de gillar produkten.

Här kommer en röst från Blekinges Gårdsbutiksrunda.

Anders Olsson, Bond-gården.jpg

Anders Olsson, Bond-gården, Olsäng, Blekinge län.

Jo, jag tyckte gårdsrundan var bra. Det bara ökar ju i volym för varje år. Det har ju varit bra hela tiden men nu är det ännu mer. Det är tryck hela tiden här på gården.

Vi hade lite provsmakning och stekte majs och så hade vi jordärtskockor som vi hade rivit och stekt med Tacokrydda. Folk tror ju att det är kött och en del gissade på svamp. Sen hade vi hästskokastning och lite gungor och annat som barnen kan leka med. Besökarna kunde köpa säsongens grönsaker; potatis, jordärtskockor, gurkor, majs bland annat. Och lite honung och glass.

Man kommer ju på i efterhand att man skulle ju ha hållit räkningen på hur många som kom, så det har jag inte riktigt koll på. Det var hektiskt och fullt ös hela tiden. Dagen gick oerhört fort.

Folk tycker det är roligt att komma ut. Det är ju alltid roligt med lite frågor om hur man odlar och så. Det finns en stor okunskap om när under året man kan odla vissa grönsaker – allt finns ju att köpa i affärerna året om.

Här kommer en röst från Kronobergs MAT-runda.

cilla gårdsrunda.png

Cilla Engström, Färanäs Västregård, Alvesta

Vi hade en bra upplevelse av gårdsrundan. Besökarna som kom var väldigt positiva. De tyckte att det var roligt att se gården, djur och maskiner.

Här hos oss hade vi ett antal olika stationer besökarna kunde gå runt på. De innehåll olika teman så som klimat, köttdjur och biologisk mångfald, energi med mera. Det som folk tyckte var mest roligt var att titta på mjölkningsroboten, sedan kunde man gå upp på kontoret och få utblick över hela stallet och det var också väldigt populärt.

Jag tror vi hade 300 besökare totalt och det var nog roboten som drog allra mest. Sedan kom mjölkbilen och då var det en del som tyckte det var roligt att få prata med chauffören.

Här kommer en röst från Jönköpings Gårdsrunda.

Jakob.png

Jacob Hellgren, Säby Prästgård, Tranås kommun

Det var ett trevligt initiativ och arrangemang. Det är ju första gången det anordnas på detta sätt, vår gård befinner sig i kanten på länet och det var också en bit till närmsta andra besöksmål, vilket nog gjorde att det just hos oss var något glesare med besökare jämfört med hos en del andra. Men bland dem som besökte oss var det väldigt uppskattat med öppen gård! Vi hade flera som åkte från från Jönköpingstrakten och hit, så det var kul.

Vi hade visning av kalvar och robotmjölkning. Man fick chans att plantera ett frö och ta med sig hem. Tipspromenad, tramptraktorer. Arla var också på plats och hade ostprovning och en liten tävling.

Till just vår gård kom omkring 50 personer. Jag vet att det till flera andra besöksmål kom omkring 400 personer, så det var en hel del personer som var ute och besökte gårdsbutiker och öppna gårdar denna helg. Totalt har arrangörerna räknat på att det var över drygt 9000 besökare med ett genomsnitt på ca 240 per ställe besökare på Gårdsrundan.

Det var roligt att det både yngre och äldre som besökte oss och som tyckte det var roligt att se ett modernt lantbruk. Många var väldigt fascinerade och hade inte sett mjölkrobot innan bland annat.