Årets kriterier för priset passar som hand i handske för pristagarna: “spjutspets som framgångsrikt har utvecklat sitt nötköttsföretag genom entreprenörskap och nyskapande.”

Från att ha haft en anställd på Mässvik med jordbruk och nötköttsproduktion har man nu 27 personer på lönelistan, ungefär lika många som Knuts farfar hade på 20-talet.

Grön Ko startade som saluhall i det gamla stationshuset i Värmlands-Bro där man framförallt sålde närproducerat kött. När man fick lager av grytbitar och köttfärs utvecklades koncept med färdiglagade maträtter. Den senaste innovationen med Krav-ekologiska maträtter enligt mic-vac-metoden har gått från 1 500 till 15 000 portioner/vecka på bara två år. Nu har man kontrakt med Ica och deras koncept “I love Eco” som kommer att säljas över hela landet och distribueras via Icas centrallager.

Förutom det egna köttet (ca 160 moderdjur) tar man djur från fem Krav-certifierade grannar. Eftersom det är en ständigt ökande efterfrågan, kommer ytterligare nötköttsproducenter få möjlighet att leverera slaktdjur till verksamheten. Här kan man verkligen se att de gröna näringarna ger arbetstillfällen och mervärden för landsbygden!

Mässvik, Lillienaus och Grön Ko är en verkligt bra ambassadör för svenskt och värmländskt jordbruk och nötköttsproduktion och vi kan bara önska Lycka till och hålla tummarna för att vi får en Värmländsk vinnare av Sveriges Nötköttsproducent 2015!

Catarina Nilsson, styrelseledamot LRF Värmland

Fortsatt expansion på Mässviks säteri – nwt.se 150923 >>

Årets Nötköttsproducent Grön Ko – vf.se 150924 >>